Sivjet numri i kërkesave për azil në të gjithë BE-në ka rënë me rreth 30%, raporton grupi mediatik “Funke”. Arsyeja për këtë ka të ngjarë të jetë pandemia Covid-19 dhe masat mbrojtëse që janë ndërmarrë.

Numri i azilkërkuesve në Gjermani dhe BE ra me rreth një të tretën në 2020. Nga janari deri në fund të nëntorit, 93,710 aplikime fillestare u regjistruan në Gjermani. Kjo është ajo që raporton grupi i mediave “Funke”, duke cituar autoritetin statistikor të BE-së “Eurostat”. Kjo është një rënie prej rreth 30 përqind krahasuar me vitin 2019. Për të gjitha 27 shtetet e BE ka një rënie prej 32.6 përqind, transmeton rtv21.tv.

Siç raportojnë më tej dokumentet, Gjermania mbetet destinacioni më i rëndësishëm për azilkërkuesit në Evropë me 24.3 përqind të të gjitha kërkesave fillestare në nëntë muajt e parë. Pas tyre erdhi Spanja me 22.8 përqind dhe Franca me 19 përqind. Gjermania, Franca dhe Spanja së bashku përbënin dy të tretat e të gjitha kërkesave për herë të parë për azil në 27 vendet e BE-së.

Arsyeja e rënies së numrit të azilkërkuesve është kriza e koronës./21Media