Një minator në Tanzani është bërë milioner brenda natës pasi shiti dy gurë të Tanzanit, kjo po konsiderohet si gjetja më e madhe në vend.

Saniniu Laizer fitoi 3.4 milionë dollarë nga ministria e vendit për gurët e çmuar, të cilët kishin një peshë të kombinuar 15 kg.

“Do të ketë një festë të madhe nesër”, tha Laizer, babai i më shumë se 30 fëmijëve.

Tanzaniti gjendet vetëm në Tanzania veriore dhe përdoret për të bërë zbukurime, transmeton rtv21.tv.

Është një nga gurët e çmuar në Tokë dhe një gjeolog lokal vlerëson se furnizimi i tij mund të varfërohet plotësisht brenda 20 viteve të ardhshme.

Tërheqja e gurit të çmuar qëndron në larminë e ngjyrave të saj, përfshirë jeshile, të kuqe, vjollcë dhe blu

Vlera e tij përcaktohet nga një gjë e rrallë – sa më e hollë të jetë ngjyra ose qartësia, aq më i lartë është çmimi.

Laizer minoi gurët, me peshë 9.2 kg dhe 5.8 kg, javën e kaluar, por ai i shiti ato të mërkurën gjatë një ngjarje tregtare në rajonin verior të Manyara.

Presidenti John Magufuli telefonoi për të uruar Laizer për gjetjen.

Laizer, 52 vjeç, i cili ka katër gra, tha se ai do të therë një nga lopët e tij për të festuar.

Ai gjithashtu planifikon të investojë në komunitetin e tij në rrethin Simanjiro në Manyara.

“Unë dua të ndërtoj një qendër tregtare dhe një shkollë. Unë dua ta ndërtoj këtë shkollë afër shtëpisë time. Ka shumë njerëz të varfër përreth këtu, të cilët nuk kanë mundësi të marrin fëmijët e tyre në shkollë”, u shpreh ai.

“Unë nuk jam i arsimuar, por më pëlqen që gjërat të zhvillohen në një mënyrë profesionale. Kështu që unë do të doja që fëmijët e mi të drejtonin biznesin profesionalisht”, shtoi minatori.

Ai tha se paratë nuk do të ndryshojnë stilin e jetës së tij, dhe se ai planifikoi të vazhdojë të kujdeset për 2,000 lopët e tij. Ai tha se nuk kishte nevojë të merrte masa paraprake edhe përkundër pasurive të tij të reja./21Media