Një mi gjigant afrikan me qese i është dhënë një medalje ari prestigjioze për punën e tij në zbulimin e minave tokësore.

Magawa ka nuhatur 39 mina tokësore dhe 28 municione të pashpërthyera në karrierën e tij.

Bamirësia veterinare e Mbretërisë së Bashkuar PDSA i ka dhuruar atij Medaljen e të Artë për “devotshmëri që shpëton jetën, në vendndodhjen dhe pastrimin e minave tokësore vdekjeprurëse në Kamboxhia”, përcjell portali rtv21.tv

Mendohet të ketë deri në gjashtë milionë miniera tokësore në vendin e Azisë Juglindore.

Medalja e Artë e PDSA-së shënohet me fjalët “Për gallatën e kafshëve ose devocionin ndaj detyrës”. Nga 30 marrësit e kafshëve të çmimit, Magawa është miu i parë.

Brejtësi shtatë vjeç u trajnua nga organizata bamirëse e regjistruar në Belgjikë Apopo, e cila është e vendosur në Tanzani dhe ka rritur kafshët – të njohura si HeroRAT – për të zbuluar minat e tokës dhe tuberkulozin që nga vitet 1990. Kafshët certifikohen pas një viti trajnimi.

“Për të marrë këtë medalje është me të vërtetë një nder për ne,” tha shefi ekzekutiv i Apopo Christophe Cox për agjencinë e lajmeve Shoqata e Shtypit. “Por gjithashtu është e madhe për njerëzit në Kamboxhia dhe të gjithë njerëzit në të gjithë botën që vuajnë nga minat e tokës.”

Të premten PDSA do të transmetojë ceremoninë e ndarjes së çmimeve për Magawa në faqen e saj të internetit.

Sipas Apopo, Magawa – lindur dhe rritur në Tanzani – peshon 1.2 kg (2.6 b) dhe është i gjatë 70 cm (28 in) e gjatë. Ndërsa kjo është shumë më e madhe se shumë specie të tjera të miut, Magawa është ende mjaft i vogël dhe mjaft i lehtë sa të mos shkaktojë shpërthimin e minave nëse ecën mbi to.

Minjtë janë trajnuar për të zbuluar një përbërje kimike brenda eksplozivëve, që do të thotë se ata injorojnë skrape metali dhe mund të kërkojnë miniera më shpejt. Pasi të gjejnë një eksploziv, ata gërvishtin pjesën e sipërme për të paralajmëruar bashkëpunëtorët e tyre njerëz.

Magawa është i aftë të kërkojë një fushë me madhësinë e një fushe tenisi në vetëm 20 minuta – diçka që Apopo thotë se do të merrte një person me një detektor metali nga një deri në katër ditë.

Ai punon për vetëm gjysmë ore në ditë në mëngjes dhe është afër moshës së pensionit, por drejtori i përgjithshëm i PDSA Jan McLoughlin tha se puna e tij me Apopo ishte “me të vërtetë unike dhe e jashtëzakonshme”.

“Puna e Magawa shpëton dhe ndryshon drejtpërdrejt jetën e burrave, grave dhe fëmijëve që ndikohen nga këto mina tokësore,” i tha ajo Shoqatës së Shtypit. “Çdo zbulim që ai bën zvogëlon rrezikun e lëndimit ose vdekjes për njerëzit vendas”

Sipas OJQ-së për pastrimin e minave HALO Trust, Kamboxhia ka regjistruar më shumë se 64,000 viktima dhe rreth 25,000 të amputuar për shkak të minave tokësore që nga viti 1979. Shumë u vendosën gjatë luftës civile të vendit në vitet 1970 dhe 1980.

Në janar 2020, Presidenti i SHBA Donald Trump hoqi kufizimet në përdorimin e minave tokësore në SHBA, duke përmbysur një ndalim të sjellë nga Presidenti Barack Obama në 2014.