Ndryshimet në gojë, duar ose këmbë mund të jenë shenjat e fundit të infeksionit me koronavirusin e ri, tregon një studim i ri.

Studiuesit zbuluan se 25 për qind e pacientëve me COVID-19 të parë në prill 2020 kishin një inflamacion të gjuhës ose gunga dhe ulçera në gjuhë. Për më tepër, gati 40 përqind e atyre pacientëve kishin skuqje, djegie në pëllëmbët e duarve dhe shputat e këmbëve.

Ekipi, nga Spitali Universitario La Paz, në Madrid të Spanjës, thotë se mjekët dhe infermierët duhet të ekzaminojnë kavitetet orale, duart dhe këmbët e pacientëve të dyshuar COVID-19 në mënyrë që t’i diagnostikojnë ato më shpejt, transmeton portali rtv21.tv.

Gjetjet u botuan në “British Journal of Dermatology” në formën e një ‘letre kërkimore’ në shtator, por u prezantuan të martën.

Ai përfshiu 666 pacientë me COVID-19 të trajtuar midis 10 dhe 25 prillit në spitalin fushor në IFEMA, qendra e ekspozitës në Madrid, e cila u mbyll më 1 maj.

Në përgjithësi, 45.7 përqind kishin ndryshime të vërejtura në gjuhë, duar ose këmbë. Rreth një në katër pacientë, 25.7 përqind, vunë re ndryshime në gjuhën e tyre, ajo që është bërë e njohur si ‘gjuhë kovide’.

Ndryshimi më i zakonshëm ishte papilliti gjuhësor kalimtar, i cili është pezmatimi i papilave, ose gunga të vogla në sipërfaqen e gjuhës.

Një tjetër 6.9 përqind raportuan të kishin stomatit aftoz, i cili ndodh kur vijnë ulçera beninje dhe jo-ngjitëse të gojës. Për më tepër, 6.6 përqind raportuan një inflamacion i gjuhës që e bën atë të fryhet në madhësi dhe të ndryshojë në ngjyrë. Gati 4 përqind kishin depapilim të copëtuar që është kur një shtresë e bardhë shfaqet në sipërfaqen e gjuhës.

Ndërkohë, afërsisht 40 përqind e pacientëve raportuan se kishin ndryshime në duar dhe këmbë. Rreth 15 përqind kishin ngjyrë kafe të kuqërremtë në pëllëmbët e duarve dhe në shputat e këmbëve. Shtatë përqind e pacientëve raportuan ndjesi djegieje, të quajtur eritrodizestezi, në fillim të sëmundjes. Një përqindje më e vogël, 6.9 përqind, raportuan koshere ndërsa 2.9 përqind kishin skuqje.

“Në përmbledhje, pothuajse gjysma e pacientëve me COVID ‐ 19 të butë ‐ në ‐ të moderuar të pranuar në një spital në terren gjatë një periudhe dy javore treguan gjetje mukokutane”, shkruan autorët.

Zgavra me gojë përfshihej shpesh dhe meriton ekzaminim specifik në rrethana të përshtatshme për të shmangur rrezikun e ngjitjes.

Skuqja dhe ënjtja e duarve dhe e këmbëve, deskuamimi i hollë palmoplantar dhe makulat e kuqërremta në të kaftë mund të na ndihmojnë të diagnostikojmë infeksionin COVID ‐ 19 dhe duhet të kontrollohen në mënyrë rutinore./21Media