Me dritat e tyre të pasme që ndiznin, dy kamionë të mëdhenj u tërhoqën ngadalë në autostradën periferike australiane, duke mbajtur me delikatesë dy të tretat e një shtëpie 100-vjeçare.

Punëtorët kishin kaluar dy ditë duke prerë kornizën e drurit të shtëpisë në tre pjesë 30 metra të gjatë dhe 8 metra të gjerë, kështu që mund të zhvendosej nga Bald Hills, një periferi e jashtme e Brisbane, në një qytet 170 kilometra larg për pronarët e rinj.

Dy dhoma gjumi dhe dhoma e pritjes ishin të lidhura në një kamion, dhomën e ngrënjës, një dhomë gjumi të tretë dhe dhomën tjetër të ndenjes. Solariumi dhe kuzhina do të tërhiqen më vonë.

 

Zakonisht janë pronarët e shtëpive që lëvizin, jo shtëpitë. Por në këtë shtet, të paktën 500 shtëpi u zhvendosën vitin e kaluar, sipas vlerësimeve nga disa kompani, raporton CNN.

Këto prona të drurit, tipike në fillimin e shekullit të 20-të, ishin ndërtuar mbi stalla për të lënë ajrin e lagësht të verës të rrjedhë poshtë tyre, transmeton portali rtv21.tv.

Shtëpitë që lëvizin ranë nga moda në vitet 1930, kur pronarët e shtëpive filluan të kërkonin në SHBA dhe Evropë për art dhe shtëpi me tulla të stilit spanjoll. Por vitet e fundit, dizajni klasik lokal me verandat e tij të gjera është bërë shumë i kërkuar.

Por, blerësit shpesh nuk mund ose nuk duan të jetojnë në shtëpi në vendet e tyre, dhe kështu po bëjnë hapin e jashtëzakonshëm të prerjes dhe zhvendosjes së tyre.

Historianët lokalë thonë se sa herë që lëvizet një shtëpi, duke lënë pas një komplot të zbrazët ose duke bërë rrugën për një zhvillim të ri, karakteri i një periferie ndryshon në mënyrë delikate./21Media