Poezi nga Rexhep Hoxha

Poezi nga Rexhep Hoxha

Nënë, o nënë

Fjalë e ëmbël, shumë e lartë,
është fjala nënë;
Gjuhë e nënës është e artë,
nënë, o dritë e hënë.
Ajo është zemra e jetës,
që lind burra dheu;
Luftëtarë të së vërtetës
siç ishte Skenderbeu.
Lule e bardhë porsi dritë,
nëna është në botë;
Ajo natën e bën ditë,
t’i bëjë fëmijët e fortë.
Në shtëpi dhe fushë e arë,
derdhë djersën rrëkaj;
Të tërë trimat legjendarë
ishin në prehër të saj.
Ai shpirt i bardhë si dëborë
në jetë nuk pushoi;
Shpesh edhe me pushkë në dorë
për drejtësi luftoi.
Fjalë e njeriut, më e lartë,
që ka për të thënë;
Është fjala e zemrës s’artë,
nënë, o nënë, o nënë.