WhatsApp ka njoftuar rregulla të reja sipas të cilave të dhënat e përdoruesit tani mund të ndahen të gjitha me Facebook.

WhatsApp ka njoftuar një ndryshim në kushtet e tij të përdorimit . Të gjitha të dhënat e tyre mund të ndahen me ofertat e tjera të Facebook. Kjo rregullore e re zbatohet nga 8 shkurti. Nëse nuk e bëni këtë, ndoshta nuk do të jeni më në gjendje të përdorni shërbimet WhatsApp nga kjo datë, përcjell portali rtv21.tv

“WhatsApp po vendos një ultimatum të qartë”, thotë Martin Steiger, avokat dhe ekspert i IT. “Tani Facebook, të cilit i përket WhatsApp, po merr një rrugë të re. Në 2016, përdoruesit ende mund të refuzonin të lejonin që të dhënat e tyre të përdoren nga Facebook. Tani kjo ka mbaruar.”

Është e vështirë të gjesh saktësisht se çfarë të dhënash do të ndajë WhatsApp me Facebook në të ardhmen . “Jam i bezdisur që nuk ka komunikim transparent”, thotë Steiger. “Është e qartë, megjithatë, se përmbajtja e mesazheve WhatsApp të dërguara do të mbetet private për momentin, pasi ato janë të koduara nga fundi në fund”.

Këto të dhëna përdoren në Facebook për një gamë të gjerë qëllimesh. Kur njoftoi rregulloren e re, Facebook e bëri të qartë se të dhënat personale të përdoruesve nuk do të përdoren për të shfaqur reklama nga palët e treta. “Por kjo është mashtruese sepse Facebook nuk e bën këtë gjithsesi. Si më parë, shfaqen vetëm reklama që shfaqen ekskluzivisht në Facebook,” shpjegon Steiger.

Përdoruesit analizohen

Siç dyshon avokati, rregullat e reja lidhen me faktin se Facebook ka punuar për një kohë të gjatë në shërbimet e mesazheve të Facebook, WhatsApp dhe Instagram, i cili është gjithashtu pjesë e Facebook, të bashkohen . “Tani të gjithë përdoruesit duhet të vendosin nëse duan patjetër të marrin pjesë në këtë bashkim.”

Sipas Steiger, kjo duhet të konsiderohet me kujdes. “Është një pakt me djallin. Ju merrni shumë përparësi në këmbim të të dhënave, por nuk e dini se çfarë çmimi në të vërtetë paguani në fund.” Në të ardhmen, Facebook mund të përdorë të dhënat e WhatsApp për të analizuar përdoruesit e saj edhe më saktësisht dhe për të shfaqur reklama të personalizuara në një larmi platformash. “Ne nuk e dimë se çfarë tjetër do të ndodhë me të dhënat, por ajo që është e qartë është se ato të gjitha do të rrjedhin në SHBA,” tha Steiger.

Kërkoni alternativa

Në fakt, asgjë nuk do të ndryshojë për shumë përdorues. “Shumica e njerëzve tashmë përdorin Facebook ose Instagram.” Për më tepër, një numër i madh i përdoruesve nuk kundërshtuan zbulimin e të dhënave të tyre në 2016, që do të thotë se të dhënat e tyre mund të përdoren tashmë nga grupi Facebook në një mënyrë apo në një tjetër.Për cilindo tjetër që shqetësohet më shumë për privatësinë e tij, mund të jetë koha të kërkojnë një aplikacion alternativ bisede si Threema ose Signal“, thotë Steiger./21Media