Një element i papritur u gjet në atmosferën e ekzoplaneteve të nxehta

Astronomët kanë pikasur një element kimik të papritur lartë në atmosferën e dy ekzoplaneteve gërryes ku hekuri i lëngshëm dhe gurët e çmuar bien shi nga qielli.
Dy ekzoplanetët, të cilët rrotullohen rreth yjeve të veçantë përtej sistemit tonë diellor, janë gjigantë të gazit ultra të nxehtë të quajtur WASP-76b dhe WASP-121b. Astronomët përdorën teleskopin e madh të Observatorit Jugor Evropian për të zbuluar bariumin në lartësi të mëdha në atmosferën e secilit ekzoplanet.
Bariumi është elementi më i rëndë i zbuluar ndonjëherë në atmosferën e një ekzoplaneti. Revista Astronomy & Astrophysics publikoi të enjten një studim që detajon zbulimin.
Me çdo zbulim, WASP-76b dhe WASP-121b duken më të çuditshme për shkencëtarët.
“Pjesa e çuditshme dhe kundërintuitive është: pse ekziston një element kaq i rëndë në shtresat e sipërme të atmosferës së këtyre planetëve?” tha autori kryesor i studimit, Tomas Azevedo Silva, një student doktorature në Universitetin e Portos dhe Institutin e Astrofizikës dhe Shkencave Hapësinore në Portugali.
“Ky ishte në një farë mënyre një zbulim ‘aksidental’. Ne nuk prisnim ose kërkonim barium në veçanti dhe duhej të kontrollonim nëse ai po vinte në të vërtetë nga planeti pasi nuk ishte parë kurrë në asnjë ekzoplanet më parë”, shtoi ai.
Të dy ekzoplanetët janë të ngjashëm në madhësi me Jupiterin, planetin më të madh në sistemin tonë diellor, por ata kanë temperatura tepër të nxehta të sipërfaqes shumë mbi 1,832 gradë Fahrenheit (1,000 gradë Celsius), raporton CNN

Temperaturat në rritje në WASP-76b dhe WASP-121b rrjedhin nga fakti se çdo planet ndodhet afër yllit të tij pritës, duke përfunduar një orbitë të vetme në rreth një ose dy ditë./21Media

Back to top button