Ishulli më i madh lumor në botë, Majuli, mund të zhduket. Gjatë 70 viteve të fundit, Majuli është tkurrur me më shumë se gjysma dhe ka shqetësime se do të zhduket në 20 vitet e ardhshme.

Ishulli është nën kërcënim të vazhdueshëm për shkak të erozionit të gjerë të tokës në brigjet e tij. Arsyeja për këtë mendohet të jetë argjinaturat e mëdha të ndërtuara në qytete lart lumit Brahmaputra për t’i mbrojtur ato gjatë sezonit që ridrejtojnë tërbimin shkatërrues të lumit në ishull, transmeton rtv21.tv.

Që nga viti 1991, mbi 35 fshatra janë zhytur. Ndërsa autoritetet indiane po përpiqen të kuptojnë se si ta shpëtojnë ishullin, jeta e tij mund të ketë qenë edhe më e shkurtër nëse nuk do të ishte një aktivist lokal i mjedisit.

Në 1979, Jadav Payeng, atëherë 16 vjeç, ndeshi një numër të madh gjarpërinjsh që kishin ngordhur për shkak të nxehtësisë së tepërt. Pastaj dhe atje, Jadav e bëri si misionin e tij të jetës për të shpëtuar Majuli nga erozioni duke mbjellë pemë.

Duke punuar pa u lodhur çdo ditë, ai ka mbjellë 550 hektarë pyje. Ai pyll tani është shtëpia e tigërve Bengalë, rinocerontë indianë dhe madje një tufë me mbi 100 elefantë e vizitojnë rregullisht atë çdo vit./21Media