Covid po bën dëm emocional në të gjithë Evropën me rritjen e niveleve të apatisë midis disa popullatave, paralajmëron Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Të dhënat e sondazhit zbulojnë shkallën e kësaj “lodhje pandemike”, që vlerësohet të ketë arritur mbi 60% në disa raste.

Shumë njerëz ndihen më pak të motivuar për të ndjekur sjelljet mbrojtëse pasi kanë jetuar me përçarje dhe pasiguri për muaj, thotë OBSH.

Megjithëse të lodhur, njerëzit duhet të ringjallin përpjekjet për të luftuar virusin, thotë organizat, përcjell portali rtv21.tv

Derisa të vihet në dispozicion një vaksinë ose trajtime efektive, mbështetja publike dhe sjelljet mbrojtëse – larja e duarve, veshja e mbulesave të fytyrës dhe distancimi shoqëror – mbeten kritike për të përmbajtur virusin.

Coronavirus po vazhdon përhapjen e tij në të gjithë botën, me më shumë se 35 milionë raste të konfirmuara në 188 vende dhe më shumë se një milion vdekje.

Dr Hans Henri Kluge, drejtori rajonal i OBSH-së për Evropën, thotë se është e pritshme në këtë fazë të krizës.

“Që kur virusi arriti në rajonin Evropian tetë muaj më parë, qytetarët kanë bërë sakrifica të mëdha për të përmbajtur Covid-19. Ka ardhur me një kosto të jashtëzakonshme, e cila na ka lodhur të gjithëve, pavarësisht se ku jetojmë, apo çfarë bëjmë. Në rrethana të tilla është e lehtë dhe e natyrshme të ndihesh apatik dhe i demotivuar, të përjetosh lodhje. Unë besoj se është e mundur të gjallërosh dhe të ringjallësh përpjekjet për të trajtuar sfidat evoluuese Covid-19 me të cilat përballemi.”

Ai thotë se ka strategji për të na kthyer në rrugën e duhur.

-Kuptoni njerëzit duke matur rregullisht opinionin publik dhe pranoni vështirësitë e tyre

-Përfshini komunitetet në diskutime dhe vendime si pjesë e zgjidhjes

– Lejoni njerëzit të jetojnë jetën e tyre, por zvogëloni rrezikun e tyre duke parë mënyra inovative për të përmbushur nevojat e vazhdueshme shoqërore – për shembull, shpërndarjen e vakteve te njerëzit e infektuar.

Ai theksoi festimet virtuale gjatë Ramazanit ose kinematë lundruese si qasje të reja të suksesshme që mund t’i ndihmojnë njerëzit të përshtaten me kushtet e reja të imponuara nga pandemia./21Media