Oscars 2024, favoritët për çmimin për filmin më të mirë

Industria e filmit frymëzohet vazhdimisht nga letërsia dhe nominimet e këtij viti për Oscar janë një shembull i qartë i këtij trendi. Me zvogëlimin e orarit për ceremoninë e 96-të të ndarjes së çmimeve, rëndësia e veprave letrare në kinema po shfaqet.

Në nominimet e filmit më të mirë të këtij viti, pesë nga dhjetë janë bazuar në libra, duke përfaqësuar një rritje të konsiderueshme krahasuar me vitet e mëparshme. Ky fenomen nxjerr në pah rolin qendror që luajnë shkrimtarët dhe skenaristët në krijimin e një filmi të suksesshëm, duke theksuar rëndësinë e fjalëve në një faqe.

Filmi “American Fiction” është një prej këtyre nominimeve dhe bazohet në romanin “Erasure” të Percival Everett. Historia ndjek autorin e zhgënjyer Thelonious “Monk” Ellison, i cili përpiqet të përmbysë stereotipet letrare përmes një romani satirik.

“Killers of the Flower Moon” është një tjetër film i nominuar i bazuar në një vepër letrare, konkretisht në librin e David Grann. Filmi nxjerr në pah një seri vrasjesh të njerëzve të pasur Osage në fillim të viteve 1920 dhe hetimin e saponisur të FBI-së për to.

“Oppenheimer” fokusohet te J. Robert Oppenheimer dhe bazohet në biografinë e tij, duke përshkruar historinë e themeluesit të programit të fizikës teorike në Berkeley dhe rolin e tij gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Së fundi, është nominuar edhe filmi “Poor Things” i Giorgos Lanthimos dhe është bazuar në librin me të njëjtin emër të Alasdair Grey. Historia ndjek Bella Baxter në Glasgow të viteve 1880 dhe aventurën e saj pasi u ringjall.

Këto nominime janë një dëshmi e ndikimit të përjetshëm që letërsia ka në film, duke përforcuar besimin në fuqinë e fjalëve për të treguar histori bindëse përmes artit të shtatë. /vizionplus.tv

Back to top button