Liam Gallagher, Dua Lipa dhe Sir Paul McCartney janë në mesin e 1.500 artistëve që kanë nënshkruar një letër të hapur duke kërkuar mbështetje për skenën e muzikës live në Mbretërinë e Bashkuar.

Ed Sheeran, Rolling Stones dhe Coldplay gjithashtu nënshkruan letrën drejtuar sekretarit të kulturës duke  treguar ndikimin  e keq të Covid-19 te muzikantët.

Në ketë letër thuhet se industria e muzikës përballet me “falimentime masive”, me koncerte dhe festivale të cilat  nuk ka gjasa të kthehen deri në vitin 2021.

Humbjet e vendeve të punës janë raportuar nëpër agjensi dhe promovues, thanë ata.

“E ardhmja duket e zymtë”

Në letrën drejtuar Oliver Dowden kërkohet rihapja e vendeve pa distanca sociale, ose  kërkohet mbështetje financiare dhe heqje të TVSH-së në shitjet e biletave, përcjell portali rtv21.tv

Eric Clapton, Beverley Knight, Little Mix dhe Skepta janë ndër yjet e tjerë që kanë shtuar emrat e tyre në fushatë, me titull Let Music Play.

Në një deklaratë shoqëruese, Dua Lipa tha se ajo ishte “krenare” që kishte punuar nëpër klube të vogla, teatro, arena dhe festivale.

“Por mundësia që artistë të tjerë britanikë të shfaqen të marrin të njëjtën rrugë është në rrezik nëse industria nuk merr mbështetjen e nevojshme të qeverisë në periudhën e përkohshme para se të gjitha vendet e ndryshme, festivalet dhe promovuesit të jenë gati dhe në gjendje të operojnë në mënyrë të pavarur përsëri “, tha Dua.

Ish-frontmani Oasis Gallagher shtoi: “Koncerte të mahnitshme nuk ndodhin pa një ekip të mahnitshëm pas skenës, por të gjithë do të jenë pa punë , përveç nëse ne mund të kthehemi atje duke bërë atë që duam.”

Si përgjigje, një zëdhënëse e Departamentit për Dixhital, Kulturë, Media dhe Sport tha se qeveria “po siguronte tashmë një ndihmë të paparë financiare, të cilën e shfrytëzuan shumë organizata muzikore dhe artistë”, duke treguar kreditë dhe skemën e mbajtjes së vendit të punës.

“Ne e pranojmë që kjo pandemi ka krijuar sfida të mëdha për sektorin dhe po punojmë ngushtë me ta për të zhvilluar udhëzime gjithëpërfshirëse për shfaqjet dhe ngjarjet që të kthehen sa më shpejt të jetë e mundur,” tha ajo.

Vendet e muzikës janë mbyllur që nga mesi i marsit, dhe qeveria në Mbretërinë e Bashkuar nuk ka dhënë një datë për kthimin e shfaqjeve live.

Duke shkruar në Twitter, sekretari i kulturës tha se po kërkonte t’i sigurojë industrisë së muzikës një “plan të qartë për udhërrëfyesin” dhe datat fikse kur kur mund të rihapin vendet.

Hulumtimet e kryera nga Media Insight Consulting dhe të publikuara së bashku me letrën e hapur sugjeruan se industria e muzikës në Mbretërinë e Bashkuar kontribuoi me 4.5 miliardë paund në ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar në vitin 2019 dhe mbështeti 210,000 vende pune, në një varg profesionesh të ndryshme.
Ben Lovett i Mumford & Sons, i cili gjithashtu drejton vendet e Omeara dhe Lafayette në Londër, i tha BBC News se muzika “përcakton kulturën tonë”.

Kur njerëzit mendojnë për Britaninë, unë shpresoj se ata po flasin këto ditë rreth Stormzy deri te Beatles.”, shtoi ai.

“Artistët e rinj britanikë do të kenë më pak shanse të krijojnë karrierën e tyre,, nëse nuk mund të fitojnë përvojë dhe të fitojnë para duke luajtur në ambiente të vogla”, paralajmëroi ai./21Media