"Të bëhemi protagonistë të revolucionit të mëshirës dhe shërbimit"

“Të bëhemi protagonistë të revolucionit të mëshirës dhe shërbimit”

Papa Françesku sot në Sofje bëri thirrje për një “revolucion mëshire” të bazuar në dashurinë e Perëndisë në Meshën e tij të parë në shumicën e Bullgarisë ortodokse dhe tha se ishte i bindur se kontaktet e dy kishave do të kishin një efekt pozitiv në dialogun e ardhshëm.

Rreth 12,000 vetë morën pjesë në meshën e hapur në Sofje ose panë një transferim në një ekran gjigant televiziv në sheshin e afërt.

Në Bullgari, një vend prej shtatë milionë banorësh, jetojnë më pak se një për qind e katolikëve.

Në fjalën e tij, Papa Françesku tha se dashuria e Perëndisë i frymëzoi të gjithë të punonin për të mirën e përbashkët.

“Kjo dashuri na mundëson t’i shërbejmë të varfërve dhe të bëhemi protagonistë të revolucionit të mëshirës dhe shërbimit, të aftë t’i rezistojmë patologjive të konsumit dhe individualizmit sipërfaqësor”, tha ai.

Sot, Papa u takua me patriarkun bullgar Neofit në selinë e Sinodit, përpara se të lutej në Kishën Ortodokse.

Marrëdhëniet midis dy kishave janë të mira, por jo shumë të ngrohta. Sinodi i Shenjtë nuk merr pjesë në dialogun zyrtar teologjik Vatikan-Ortodoks dhe e ka bërë të qartë se nuk do të marrë pjesë në ndonjë shërbim të përbashkët ose lutje me Françeskun, përkujton AP.

Papa Françesku iu referua ndarjes së hershme 1000-vjeçare të krishterimit dhe shprehu bindjen se “me ndihmën e Perëndisë dhe në kohën e duhur këto kontakte do të kenë një efekt pozitiv në shumë dimensione të tjera të dialogut tonë”.

Megjithatë, Neofiti shprehu qartë qëndrimin se Kisha Bullgare do të mbetet roja e krishterimit të vërtetë.

Pas mbërritjes në Bullgari, Papa u përshëndet nga kryeministri Bojko Borisov dhe i dha atij një dhuratë personale – një arkë të jogurtit bullgar.

Borisov kujtoi se Papa i kishte thënë më herët se gjatë fëmijërisë së tij në Argjentinë ai e dëgjoi për Bullgarinë, kur gjyshja i dha të pi kos bullgar.

Duke marrë dhuratën, Papa tha: “Ju e dini historinë time!”

Papa Françesku pas Bullgarisë, do të vizitojë Maqedoninë Veriore