Eriko Kobayashi është përpjekur të vrasë veten katër herë.

Herën e parë, ajo ishte vetëm 22 vjeç me një punë me kohë të plotë që nuk paguante sa për të mbuluar faturat e qirasë dhe ushqimeve në Tokio .

“Unë isha vërtet i varfër,” tha Kobayashi, i cili kaloi tre ditë pa ndjenja në spital pas incidentit.

Tani 43, Kobayashi ka shkruar libra mbi luftën e saj të shëndetit mendor dhe ka një punë të qëndrueshme në një OJQ. Por koronavirusi po sjell përsëri stresin që ajo ndjente më parë, transmeton rtv21.tv.

“Paga ime u zvogëlua dhe unë nuk mund ta shoh dritën në fund të tunelit,” tha ajo. “Unë vazhdimisht ndiej një ndjenjë krize që të mund të bie përsëri në varfëri.”

Ekspertët kanë paralajmëruar se pandemia mund të çojë në një krizë të shëndetit mendor. Papunësia masive, izolimi shoqëror dhe ankthi po u japin dëm njerëzve në mbarë botën.

Në Japoni, statistikat qeveritare tregojnë se vetëvrasja mori më shumë jetë në tetor sesa Covid-19 gjatë gjithë vitit deri më sot. Numri mujor i vetëvrasjeve japoneze u rrit në 2,153 në tetor, sipas Agjencisë Kombëtare të Policisë të Japonisë. Ndërsa, numri total i vdekjeve nga Covid-19 deri më tani është 2,087.

Japonia është një nga disa ekonomitë kryesore që zbulon të dhëna për vetëvrasjen në kohë – të dhënat më të fundit kombëtar për SHBA, për shembull, janë nga 2018. Të dhënat japoneze mund t’u japin vendeve të tjera njohuri për ndikimin e masave pandemike në shëndetin mendor dhe cilat grupe janë më të prekshmet.

“Ne as nuk kishim një bllokim, dhe ndikimi i Covid është shumë minimal krahasuar me vendet e tjera … por përsëri ne shohim këtë rritje të madhe të numrit të vetëvrasjeve,” tha Michiko Ueda, një profesor i asociuar në Universitetin Waseda në Tokio.

“Kjo sugjeron që vendet e tjera mund të shohin një rritje të ngjashme ose edhe më të madhe të numrit të vetëvrasjeve në të ardhmen.”

Japonia ka kohë që lufton me një nga nivelet më të larta të vetëvrasjeve në botë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Në vitin 2016, Japonia kishte një normë të vdekjes nga vetëvrasjet prej 18.5 për 100,000 njerëz, e dyta vetëm pas Koresë së Jugut në rajonin e Paqësorit Perëndimor dhe pothuajse trefishoi mesataren vjetore globale prej 10.6 për 100,000 njerëz.

Ndërsa arsyet për shkallën e lartë të vetëvrasjes në Japoni janë komplekse, orët e gjata të punës, presioni në shkollë, izolimi social dhe një njollë kulturore rreth çështjeve të shëndetit mendor janë përmendur të gjithë si faktorë kontribues.

Por për 10 vitet para 2019, numri i vetëvrasjeve ishte në rënie në Japoni , duke rënë në rreth 20,000 vitin e kaluar, sipas ministrisë së shëndetësisë – numri më i ulët që kur autoritetet shëndetësore të vendit filluan të mbanin shënime në 1978.

Pandemia duket se e ka përmbysur këtë trend dhe rritja e vetëvrasjeve ka prekur në mënyrë disproporcionale gratë. Megjithëse ato përfaqësojnë një përqindje më të vogël të vetëvrasjeve totale sesa burrat, numri i grave që marrin jetën e tyre po rritet. Në tetor, vetëvrasjet midis grave në Japoni u rritën gati 83% krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar. Për krahasim, vetëvrasjet meshkuj u rritën pothuajse 22% në të njëjtën periudhë kohore.

Ka disa arsye të mundshme për këtë. Gratë përbëjnë një përqindje më të madhe të punëtorëve me kohë të pjesshme në hotel, industri të ushqimit dhe industri me pakicë – ku pushimet nga puna kanë qenë të thella. Kobayashi tha se shumë nga miqtë e saj janë pushuar nga puna.

“Japonia ka injoruar gratë,” tha ajo. “Kjo është një shoqëri ku njerëzit më të dobët priten së pari kur ndodh diçka e keqe.”

Në një studim global me më shumë se 10,000 njerëz, të kryer nga organizata ndërkombëtare e ndihmës jofitimprurëse CARE, 27% e grave raportuan sfida të rritura me shëndetin mendor gjatë pandemisë, krahasuar me 10% të burrave./21Media