Njerëzit me sy blu ose të gjelbër mund të kenë sytë e kuq në foto më shpesh

Njerëzit me sy blu ose të gjelbër mund të kenë sytë e kuq në foto më shpesh

Edhe pse teknologjia ka thjeshtësuar artin e fotografimit, efekti i syve të kuq ende rrënon foto të bukura herë pas here. A e dini se çka e shkakton këtë efekt?

Në dritën e ambientit të ulët, bebet e syrit zgjerohen për të lejuar më shumë dritë për të hyrë në sy. Kur drita nga flashi hyn në sy, bebet nuk kanë kohë të mjaftueshme për tu ngushtuar. Prandaj, sasia e dritës që hyn në sytë e tu reflekton enët e kuqe të korit, një shtresë e indit lidhës në pjesën e prapme të syrit. Kur blici i një kamere ndriçon retinën e pasur me gjak, rezulton me efektin e syrit të kuq, përcjell rtv21.tv

Intensiteti i reflektimit ndryshon nga një person në tjetrin, varësisht nga madhësia e bebeve të syrit dhe nga ngjyra e moshës dhe syrit të një individi. Njerëzit me lëkurë të lehtë dhe sy blu ose të gjelbër kanë tendencë të kenë më pak melaninë dhe mund të kenë sytë e kuq në foto më shpesh.

Efekti me sy me ngjyra të ndezura shfaqet në sytë e kafshëve natën, që kanë një shtresë të indeve të quajtur Tapetum Lucidum. Kjo shtresë e indeve ndihmon kafshët të shohin më mirë në errësirë ​​duke vepruar si një retroreflektor, duke reflektuar dritën dhe duke reflektuar atë drejtpërdrejt mbrapa përgjatë shtegut origjinal./21Media