Domatja është e shëndetshme kur hahet e freskët

Domatja është e shëndetshme kur hahet e freskët

Domatet duhet të përdoren vazhdimisht në dietë dhe më e shëndetshme është kur hahen të freskëta. Dhe të gjitha prodhimet nga domatet janë shumë të shëndetshme: lëng, ajvar, turshi, keçap.

Kuzhinierët adhurojnë atë në mënyrë që domatet, për shkak të energjisë së tyre, vlerës ushqyese dhe medicinale, bëjnë sallatë, ushqim dhe salcë të rregullt, si dhe lëngje. Domatja përmban shumë përbërës medicinalë dhe për këtë arsye ndihmon në parandalimin dhe trajtimin e shumë sëmundjeve. Domatja është me origjinë nga Amerika dhe është sjellë në Evropë. Fillimisht ajo u përdor vetëm si bimë zbukuruese, pasi mendohej se ishte helmuese.

Që nga shekulli i 18-të, ajo është përdorur në vendet e Evropës, por edhe në mbarë botën dhe shumica e saj përdoret në dietë nga popujt e Mesdheut, kështu që është bërë përbërësi themelor i të ushqyerit mesdhetar. Domatja ka pak kalori dhe shumë lëndë ushqyese. Ekspertët kanë zbuluar se domatet kanë proteina, beta-karoten, fibra dhe yndyra vegjetale, vitamina (A, B, C, D, K), minerale, zeaksantinë, karotenoidet, lutein, kripërat minerale, proteinat, karbohidratet, acid kafeik, acid klorogjenik, acid fermentik dhe flavonoidet.

Këto janë sëmundjet për të cilat domatja mund të përdoret si një “ilaç shtesë” me terapi të rregullt:

Alergji, sëmundjet e zemrës dhe enëve të gjakut, sëmundjet dentare dhe ato të traktit respirator, imunodeficienca, katarakti i syrit, trajtimi i disa llojeve të kancerit, etj.

Studimet kanë zbuluar se domatja ka një efekt antioksidues dhe antiseptik dhe forcon imunitetin. Gjatë përgatitjes së domateve për dimër, duhet kujdesur të mos përgatitni shumë dhe të mos shtoni shumë kimikate për ruajtje.