Disa prej piktoreve për të cilat duhet të dini më shumë

Disa prej piktoreve për të cilat duhet të dini më shumë

Kemi parë veprat e piktorëve të ndryshëm, kemi mësuar për historinë e tyre, por rrallë flitet edhe për femrat piktore të cilat me punën e tyre lanë gjurmë në histori. Sjellim disa prej tyre në listën me poshtë, përcjell rtv21.tv

Amrita Sher-Gil (1913 – 1941)

Një artiste me prejardhje indiano- hungareze, puna e Sher-Gil u bë popullore jo vetëm në Indi por edhe në Evropë, kur vdiq në moshën 28 vjeçare.  Ajo tani konsiderohet si ndër piktoret më të shtrenjta, po ashtu konsiderohet si pioniere e indianeve moderne të artit si dhe lëvizjes avangarde.

Fede Galizia (c1574 – c1630)

Emri i Fede Galizia është pak i njohur jashtë qarqeve të artit italian. Aj ishte një portretiste e shkëlqyer dhe piktore i miniatazheve. Interesante ajo e pikturoi këtë imazh “Judith beheading Holofernes”, një skenë nga Bibla. Disa mendojnë se fytyra e Judith është në fakt një vetë-portret.

Uemura Shōen (1875 – 1949)

Historia e artit është e mbushur me imazhe të grave të bukura të pikturuara nga burra, por artistja japonez Uermura Shōen e ktheu shikimin e meshkujve në kokë gjatë gjithë shekullit të 19-të me pikturat e saj të famshme binjake; studime të grave të bëra nga printime druri.

Henriette Browne (1829 – 1901)

Gruaja e një diplomati, piktori francez orientalist Henriette Browne (emri i vërtetë Sophie de Bouteiller) shfrytëzoi mundësitë gjatë udhëtimit me burrin e saj për të parë botën për veten, pikturimin e subjekteve nga Siria në Marok. Browne nuk mund të përdorte emrin e saj të vërtetë, pasi nuk ishte e përshtatshme për një grua në shoqërinë e lartë të jetë një artiste profesioniste.

Elizabeth Catlett (1915 – 2012)

Catlett ishte një artiste moderne e ndikuar rëndë nga traditat artistike afrikane dhe meksikane. Ajo i përdori këto stile për të ilustruar përvojën e saj si një afrikano-amerikane në shekullin e 20-të; ao ishte mbesa e skllevërve të liruar dhe tha se qëllimi i artit të saj ishte të “paraqiste njerëzit e zinj në bukurinë dhe dinjitetin e tyre për veten dhe të tjerët për të kuptuar dhe shijuar”.

Luisa Roldán (1652 – 1706)

Skulptorja  e parë e dokumentuar në Spanjë, ‘La Roldana’ ishte një artiste e suksesshme kundër Reformimit, klientët e të cilës përfshinin Karlos II. Ajo ishte bija e një skulptori dhe gjithashtu u martua me një skulptor, por puna e saj u konsiderua superiore nga shkrimtari më i mirë i artit të kohës, Antonio Palomino. Skulpturat e saj të drurit të polikromatikës do të parandaloheshin gjatë procesioneve fetare, si ky Statujë e Shën Ginës de la Jara./21Media