Kacafytjet mes vëllaut dhe motrës janë të shpeshta

Kacafytjet mes vëllaut dhe motrës janë të shpeshta

Është normale dhe madje edhe e shëndetshme kur motrat dhe vëllëzërit kanë konflikte mes vete. Kjo pasi ata do të jenë në gjendje ti zgjidhin  konfliktet e tyre.

Ka shumë gjëra të thjeshta që prindërit mund të bëjnë për t’i ndihmuar fëmijët e tyre të ndalen së luftuari me njëri-tjetrin dhe madje t’i mësojnë ata të zgjidhin vetë problemet.

Duhet të keni kujdes me filmat vizatimorë të fëmijëve tuaj. Disa nga karakteret e filmave të vizatuar dhe personazhet e librave tuaj përplasen gjatë gjithë kohës, veçanërisht me vëllezërit dhe motrat e tyre. Sigurohuni që fëmijët tuaj të jenë gjithashtu të ekspozuar në histori për zgjidhjen e konflikteve, faljen dhe rëndësinë e familjes.

Krijoni një kavanoz parash. Nëse i kapni fëmijët tuaj duke luftuar me njëri-tjetrin, mund t’i kërkoni që secili të paguajë një “gjobë” të vogël në kavanoz.

Pasi fëmijët tuaj të futen në një luftë, thuaju që të ulen dhe të shkruajnë ndjenjat e tyre. Kjo u lejon fëmijëve të njohin ndjenjat e tyre dhe të mos ndihen të anashkaluar, por gjithashtu ndihmon në përhapjen e situatës, madje ndihmon ata të kuptojnë se mund të luftojnë për diçka të vogël.

Trajnoni fëmijët tuaj që të jenë aty pranë njëri-tjetrit.. dhe për veten e tyre, transmeton rtv21.tv.

Kur mbroni njërin motër, kjo e bën tjetrin të ndjehet sikur po luani të preferuarat, gjë që mund të bëjë që tensionet të keqësohen. Përkundrazi, stërvitini fëmijët tuaj në zgjidhjen e problemeve vetë ose të paktën duke shprehur nevojat e tyre ndaj njëri-tjetrit.

Bëni që ata të zgjidhin një problem së bashku. Nëse fëmijët tuaj janë duke luftuar, jepini diçka që të bëjnë me njëri-tjetrin, si një enigmë. Kur ta zgjidhin, jepu atyre një enigmë më të vështirë. Kjo i mëson ata të ndihmojnë njëri-tjetrin dhe të mbështeten tek njëri-tjetri për mbështetje.

Në fund të fundit, është e rëndësishme që fëmijët të mësojnë mësime si të zgjidhin problemet e tyre duke përdorur fjalët e tyre në vend që të futen në përleshje fizike, të shprehin veten dhe mendimet e tyre, dhe n të vlerësojnë sa me fat kanë ata edhe një motër ose vëlla./21Media