Policia në Hong Kong ka hedhur gaz lotsjellës kundër protestuesve që po marrin pjesë në demonstratën e parë pro-demokracisë që kur Kina njoftoi me planet për të imponuar një ligj të ri të sigurisë në territor.

Qindra demonstrues kanë marshuar nëpër qendrën e qytetit, transmeton rtv21.tv.

Më parë, 200 politikanë nga e gjithë bota lëshuan një deklaratë të përbashkët duke kritikuar planin e Kinës. Nënshkruesit e quajtën atë një “sulm gjithëpërfshirës ndaj autonomisë së qytetit, sundimit të ligjit dhe lirive themelore”.

Kina po kërkon të miratojë një ligj që do të ndalojë “tradhëtinë, shkëputjen, rrëzimin dhe shkatërrimin” e territorit.

Ajo ka hedhur poshtë frikën se legjislacioni do të dëmtonte investitorët e huaj në Hong Kong, një qendër e rëndësishme financiare.

Udhëheqësi i Hong Kong-ut, Carrie Lam, i cili shihet si pjesë e vendosjes politike pro-Pekinit, ka premtuar mbështetje të plotë për ligjin e propozuar dhe tha se liritë e qytetit do të mbeten të pandryshuara./21Media