Miliona indianë kanë qasje të kufizuar në ujë të pastër, konsumojnë ushqim jo higjenik, marrin frymë me ajër të ndotur dhe jetojnë në një ambient të dendur. Studiuesit kanë zbuluar se kjo i bën ata të ndjeshëm ndaj një mori sëmundjesh jo-ngjitëse si zemra dhe sëmundjet kronike të frymëmarrjes, kanceri dhe diabeti. Këto kontribuojnë ndjeshëm në barrën e sëmundjes, sipas një raporti qeveritar. Vetëm ndotja e ajrit vret më shumë se një milion indianë çdo vit, përcjell portali rtv21.tv

Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se uji i sigurt, kushtet e higjienës janë thelbësore për mbrojtjen e shëndetit kundër Covid-19. Një studim i përbashkët nga OBSH dhe agjencia e Kombeve të Bashkuara për fëmijë, Unicef, zbuloi se gati tre miliardë njerëz – rreth 40% e popullsisë globale dhe që jetojnë pothuajse tërësisht në vendet në zhvillim – nuk kanë “lehtësi themelore për larjen e duarve”. Kjo ishte e mjaftueshme për të ndezur shqetësime se koronavirusi do të shqyej nëpër popullatat e tyre dhe do të çonte në miliona vdekje në vende të tilla si India.

“Në mënyrë tipike aksesi në objektet e kujdesit shëndetësor, higjiena është më e dobët në këto vende dhe shpesh besohet të jetë faktori kontribues i incidencës më të lartë të sëmundjeve ngjitëse atje. Nuk ishte e papritur që Covid-19 do të kishte pasoja katastrofike në nivelin e ulët dhe të ulët – vendet me të ardhura të mesme “, thotë Dr Shekhar Mande, drejtor i përgjithshëm i Këshillit të Kërkimit Shkencor dhe Industrial (CSIR).

India ka një të gjashtën e popullsisë së botës dhe një të gjashtën e rasteve të raportuara. Sidoqoftë, ai përbën vetëm 10% të vdekjeve në botë nga virusi, dhe shkalla e vdekshmërisë së rastit ose CFR, e cila mat vdekjet midis pacientëve Covid-19, është më pak se 2%, e cila është ndër më të ultat në botë.

Tani, studimi i ri nga shkencëtarët indian sugjeron që higjiena e ulët, mungesa e ujit të pijshëm të pastër dhe kushtet jo-sanitare mund të kenë shpëtuar në të vërtetë shumë jetë nga Covid-19 i rëndë, përcjell portali rtv21.tv

Me fjalë të tjera, ata propozojnë që njerëzit që jetojnë në vende me të ardhura të ulëta mund të kenë qenë në gjendje të shmangin format e rënda të infeksionit për shkak të ekspozimit ndaj patogjenëve të ndryshëm që nga fëmijëria, të cilat u japin atyre imunitet më të fortë ndaj Covid-19. Të dy dokumentet, ende për tu shqyrtuar nga kolegët, shikuan vdekjet për milion të popullsisë për të krahasuar shkallën e fatalitetit.

Një punim krahasoi të dhëna të disponueshme për publikun për 106 vende mbi dy duzina parametra si dendësia e popullsisë, demografia, përhapja e sëmundjeve dhe cilësia e kanalizimeve. Shkencëtarët zbuluan se më shumë njerëz kishin vdekur nga Covid-19 në vendet me të ardhura të larta. “Njerëzit në vendet e varfëra, me të ardhura të ulëta duket se kanë një përgjigje më të lartë imunologjike ndaj sëmundjes krahasuar me kolegët me të ardhura të larta”, më tha Dr Mande, një nga autorët e studimit.

Dokumenti tjetër vështroi rolin e luajtur nga mikrobioma – triliona mikrobe që ndodhen brenda një trupi njerëzor – në infeksionet Covid-19. Mikrobioma përfshin baktere, viruse, kërpudha dhe arkea njëqelizore. Ato ndihmojnë në tretje, mbrojnë nga bakteret që shkaktojnë sëmundje, rregullojnë sistemin imunitar dhe prodhojnë vitamina.

Praveen Kumar dhe Bal Chander nga Kolegji Mjekësor Qeveritar Dr Rajendra Prasad shikuan të dhëna nga 122 vende, përfshirë 80 ato me të ardhura të mesme të larta dhe të larta. Ata sugjerojnë që vdekjet nga Covid-19 janë më të ulëta në vendet që kanë një popullsi më të lartë të ekspozuar ndaj një game të larmishme mikrobesh, veçanërisht të atyre që quhen “baktere gram-negative”.

Këto baktere zakonisht janë përgjegjëse për pneumoninë e rëndë, gjakun dhe traktin urinar dhe infeksionet e lëkurës. Por gjithashtu besohet se prodhojnë një citokinë antivirale – molekula që ndihmojnë në luftimin e patogjenëve – të quajtur interferon që mbron qelizat kundër koronavirusit.

“Deri më tani, modelet ekzistuese parashikuese për Covid-19 nuk kanë marrë parasysh statusin imunitar të popullatave të shkaktuara nga mikrobioma ose ekspozimi mikrobik mjedisor,” më tha Dr Chander.

Shkencëtarët besojnë se gjithçka zbret në “hipotezën e higjienës”.
Filozofia e saj është që mjedisi ynë është bërë aq i pastër saqë e ka lënë sistemin tonë imunitar të trajnuar në mënyrë të pamjaftueshme, sipas Matt Richtell, autor i një mbrojtje elegante: shkenca e re e jashtëzakonshme e sistemit imunitar. “Ideja e gjerë është se ne po vdesim nga uria për sistemin tonë imunitar të stërvitjes dhe veprimtarisë duke u përqëndruar tepër te pastërtia,” thotë ai.

Gjithashtu, epidemiologët ia kanë atribuar shkallës së ulët të fatalitetit në vende si India një popullatë të re – të moshuarit zakonisht janë më të prekshëm. Nuk është e qartë nëse faktorë të tjerë, të tillë si imuniteti që rrjedhin nga infeksionet e mëparshme nga koronavirusët e tjerë, janë gjithashtu përgjegjës./21Media