Siç thanë shumë në atë kohë, kënga e zogjve tingëllonte ndryshe gjatë bllokimit, sipas një studimi shkencor.

Duke analizuar thirrjet e harabelave të regjistruara për dekada, shkencëtarët konfirmuan një ndryshim në repertorin vokal të zogjve kur qyteti qetësohej.

Zogjtë ngritën lart cilësinë e këngëve të tyre, ndërsa ata bënin thirrje për të mbrojtur territorin e tyre dhe për të joshur një mik, përcjell portali rtv21.tv

Dhe ndërsa në veshët e njerëzve mund të dukej se kënga e zogjve bëhej më e fortë, harabelët në të vërtetë këndonin më qetësisht.

Këto këngë më të ëmbla dhe të buta çuan edhe më tej duke pasur parasysh mungesën e zhurmës në sfond.

Dr Elizabeth Derryberry i departamentit të ekologjisë dhe biologjisë evolucionare në Universitetin e Tenesit në Knoxville, SHBA, ka studiuar për vite me radhë se si ndotja e zhurmës ndikon në këngën e zogjve.

“Njerëzit kishin të drejtë që zogjtë tingëllonin ndryshe gjatë mbylljes dhe ata mbushën peisazhin e zërit që ne në fakt e braktisëm,” i tha ajo BBC News.

“Ndërsa u larguam nga peisazhi i zërit, zogjtë u zhvendosën dhe mendoj se kjo na tregon diçka se sa efekt i madh kemi në këngën e zogjve dhe komunikimin, veçanërisht në qytete.”

Çfarë tregoi studimi?

Falë një studimi të gjatë për këngët e harabelave me kurorë të bardhë që jetojnë në dhe përreth zonës së Gjirit të San Franciskos, shkencëtarët ishin në gjendje të krahasonin efektet para dhe gjatë bllokimit.

Ajo që gjetën erdhi si befasi. Shumicën e kohës, janë harabelat meshkuj që këndojnë, dhe gjatë heshtjes zogjtë përmirësuan performancën e tyre vokale dhe kënduan këngë “më seksi” me amplitut të ulët për të mbrojtur territorin e tyre dhe për të dashuruar një femër.

“Kur nivelet e zhurmës ranë gjatë ndërprerjes, këngët e tyre tingëllonin më seksi për zogjtë e tjerë në popullatë,” tha Dr Derryberry.

Ajo tregon se sa shpejt natyra mund të shërohet nga efektet e ndotjes së zhurmës njerëzore, shtoi ajo.

“Ky studim tregon se kur zvogëloni ndotjen e zhurmës ka pothuajse një efekt të menjëhershëm në sjelljen e botës së egër dhe kjo është me të vërtetë emocionuese sepse kaq shumë gjëra që bëjmë ne përpiqemi të ndihmojmë mjedisin të marrë një kohë të gjatë për t’u përmirësuar”

Një ‘pranverë e heshtur’?

Kyçja ishte në fakt një eksperiment natyror se si jeta e egër i përgjigjej zhurmës së gjeneruar nga njerëzit.

Nivelet e trafikut përtej urës Golden Gate ranë në nivele të ngjashme me vitet 1950 dhe u raportua në mediat sociale se kojotët u panë duke u endur nëpër.

Është shkruar shumë për lidhjen që njerëzit kanë ndjerë me natyrën gjatë bllokimit. Dhe ky studim ofron disa prova që kafshët e egra dhe njerëzit kanë përfituar nga “burimi i heshtur”.

“Përmirëson gjendjen tuaj të të qenit dhe shëndetin mendor që të jeni në gjendje të dëgjoni më shumë zogj dhe mendoj se mbyllja e nënvizoi atë, dhe ky studim dha disa të dhëna për ta mbështetur atë,” tha Dr Derryberry.

Çfarë dimë për këngët e harabelit?

Harabeli me kurorë të bardhë, i cili ka vija dalluese të kokës së bardhë dhe të zezë, gjendet në pjesën më të madhe të SHBA-së dhe Kanadasë, ku këngët e tij janë studiuar gjerësisht.

Nën-specie të ndryshme në të gjithë vendin këndojnë këngë pak më të ndryshme, të njohura për prezantimin e ëmbël, fishkëllimë, një varg bilbilash të ngatërruar dhe një trillim afër fundit.

Studimi, i botuar në Science, u krye në bashkëpunim me ekspertë të Texas A&M University-San Antonio, Cal Poly San Luis Obispo dhe George Mason University, Fairfax./21Media