Rahoveci fton të gjithë të kthehen me pamje kah vneshta

Rahoveci fton të gjithë të kthehen me pamje kah vneshta

Në Rahovec çdo gjë është gati për mbajtjen e festivalit të rrushit, që tashmë është tradicional “HardhFest”, pasi sivjet pritet të jetë më i veçantë, meqë do të sjellë në Rahovec për performancë, njërin prej kitaristëve dhe vokalistëve më të fuqishëm në botë.

Në shtator, Rahoveci merr pamje krejt tjetër. I mbushur me turistë, ky vend, këto ditë mirëpret si asnjëherë tjetër të gjithë ata që duan të njihen prej afër me veçantitë që posedon.

Monumente historike e fetare, si jo çdokund tjetër, këtu takon tolerancën ndërfetare. E  në pjesën më të madhe sheh vneshtat, që varësisht prej stinës, marrin pamje tjetër.

Bukuritë, veçantitë e historinë e Rahovecit krejt lehtë i mëson nëse e viziton atë në këtë fillim të shtatorit.

Sigurisht, e përjeton prej afër edhe festivalin që tashmë ka marrë përmasa ndërkombëtare, HardhFest.

Festivali mbahet nën patronatin e kryetarit të komunës dhe ka përkrahjen e Ministrisë së Kulturës dhe asaj të Diasporës.

Festivali i rrushit në Rahovec synon të promovojë rajonin vreshtar të luginës së Rahovecit.

Si çdo vit tjetër, edhe sivjet mbahet në datat 7, 8 dhe 9 shtator, me shumë organizime e mysafirë të njohur botërisht.

HardhFest 2018 do të sjellë të famshmin Kee Marcello, nga ish grupi muzikor Europe, i  cili do të përformojë në natën e dytë të festivalit.

Agron Sokoli, drejtor artistik i festivalit, tregon për KosovaPress për rrjedhën e përgatitjeve të HardhFest 2018, dhe shpalos shumë prej aktiviteteve që do të mbahen.

“Festivali HardhFest 2018, këshilli organizativ është para finalizimin të aktiviteteve. Të rejat e HardhFest 2018 janë HardhBike touri, Hardh Mini-Maratona dhe Hardh three touri. Hardh Bike touri mbahet në rrugë fushore dhe përfundon këtu në kampin ku gjendemi”, thotë ai.

Sivjet, pritet të jenë mbi 50 vizitorë, e ata që dëshirojnë të qëndrojnë gjatë tri ditëve të festivalit, mund të akomodohen në hotele në Rahovec e përreth, por edhe në kampin të cilin e ofron festivali, i njohur si Hardh Kamp. E kjo pjesë mban një pamje piktoreske.

Ani pse HardhFest nuk ka buxhet të madh, grupi organizues duket se janë familjarizuar me të dhe çdo vit po arrijnë të sjellin diçka të bukur dhe të paharruar për të gjithë ata që marrin pjesë në këtë festival.

“Ky Festival tash është shumë i madh edhe është pak problem ta mbulojmë, punojmë me një buxhet shumë të vogël por me rëndësi shumica e këshillit organizativ e kanë më shumë mision këtë festival, e bëjnë për zemër se sa për një buxhet shumë të madh që mundemi ende me rrit kualitetin, sepse aq më i madh është buxheti, aq më i madh është edhe kualiteti i festivalit. Përveç Ministrisë së Kulturës, HardhFestin e ka përkrah edhe Ministria e Diasporës. Kemi edhe aktivitetet mjedisore gjatë festivalit, do të thotë janë aktivitetet ku pastrohen vendet afër vreshtave në qoftë se kanë papastërti, do të thotë për ngritjen e vetëdijes që vreshtat duhet me u ruajt”, thotë ai.

Ajo që sivjet e veçon këtë festival është pjesëmarrja e të famshmit Kee Marcello.

“Çdo vit HardhFest ndryshon emrat. Sivjet kemi një dj nga Holanda, dj shumë i njohur është DJ Nouveabeats i cili ka performuar në Amerikë, në Gjermani, në Spanjë, ka performuar me DJ të njohur botëror, do të ketë edhe rock bande të ndryshme. Është një rock band suedez dhe shumë risi tjera”, thotë ai.

Të gjithë që duan të jenë pjesë e festivalit HardhFest, sivjet i presin shumë aktivitet si gara për shpejtësinë e vjeljes së rrushit, panairi i verës, demonstrimi i pjekjes së rakisë rreth kazanit, e shumë të tjera.

HardhFest po vazhdon të ruaj traditat me vreshtarinë dhe promovimin e produkteve vendore dhe turizmit.

Nga data 7 deri më datën 9, Rahoveci fton të gjithë me pamje kah vneshta.