Komisioni i Gjyqtarëve të Futbollit të Kosovës reagon lidhur me presionin, fyerjet, linçimet dhe ofendimet e bëra nga trajnerët dhe zyrtarët e klubeve në drejtim të gjyqtarëve, të cilat kanë ndodhur gjatë këtij kampionati dhe kanë kulmuar në javën e fundit.

Komisioni i Gjyqtarëve dënon ashpër veprimet e tilla, ku në mënyrë të shëmtuar dhe shpeshherë pa një analizë paraprake profesionale, menjëherë pas ndeshjes gjyqtarët janë atakuar në format më vulgare të mundshme.

Situatat e tilla nuk i përkasin aspak futbollit dhe janë kundër frymës që promovon sporti, e që ka për qëllim të krijojë një ambient pozitiv për secilin pjesëmarrës në futboll dhe komunitetin jashtë tij.

“Është evidente se edhe gjyqtarët gabojnë, ashtu siç gabon çdo akterë në fushën e futbollit, jo vetëm tek ne, po kudo në botë. Asnjëherë nuk kemi pretenduar që saktësia e tyre është 100%. Mirëpo, ajo çfarë ne e themi me bindje të plotë është se gabimet e tyre janë njerëzore. Gjyqtarët në çdo ndeshje japin 100% e tyre dhe komisioni në baza ditore punon që të ngritët niveli i edukimit të tyre në fushën e referimit, duke ofruar ligjërata dhe trajnime nga instruktorët më kompetentë të FIFA-s dhe UEFA-s, në mënyrë që gabimet e tyre të reduktohen në nivelin më të vogël të mundshëm”, thuhet në reagimin e FFK-së.

Komisioni i Gjyqtarëve është anëtar i rregullt i Konvetës së Gjyqtarëve të UEFA-s dhe çdo gjyqtar i futbollit rregullisht testohet në njohjen e rregullave të lojës dhe aspektin fizik. Për më tepër, secili nga ta, në secilën ndeshje, vlerësohet për performancën e tij që e bën gjatë gjithë ndeshjes (jo vetëm episodet e caktuara të lojës) dhe secili nga ta rangohet në bazë të performancës së tij, personalitetit, shkathtësise dhe shumë elementeve tjera. Për më tepër, çdo gabim i tyre analizohet dhe nuk kalon pa e pasur trajtimin adekuat nga komisioni i vlerësimit dhe meritës.

Prandaj, Komisioni i Gjyqtarëve kërkon që të lihet i të qetë në punën e tij, të cilën e bënë me shumë përkushtim dhe pasion. Përkundër të gjitha këtyre presioneve, gjyqtarët përsëri e kanë të njëjtën vendimmarrje dhe ajo gjithmonë bazohet ne Rregullat e Lojës së Futbollit.