Këto rreziqe janë më të mëdha tek gratë

Këto rreziqe janë më të mëdha tek gratë

Gërhitja mund të shkaktojë nivele të larta të presionit të gjakut, sëmundje të zemrës dhe këto rreziqe mund të jenë më të mëdha tek gratë.

Bazuar në një hulumtim të “National Sleep Foundation” rreth 37 milionë të rritur gërhasin rregullisht, shkruan rtv21.tv

Por, jo të gjitha gërhitjet janë të njëjta: Gërhitja e rastësishme, për shkak të mbingarkesës ose pozicionit të keq të fjetjes është një shqetësim. Gërhitja e zakonshme mund të shqetësojë modelet tuaja të gjumit dhe të vjedhin nga ju dhe partnerin juaj të pushimin e nevojshëm.

Gërhitja në masën që ua ndalon frymëmarrjen – si në rastin e apneas obstruktive të gjumit – është një kërcënim serioz shëndetësor që ju vë në rrezik për sëmundje të zemrës dhe goditje në tru.

Si ndikon apneja e gjumit në zemrën tuaj?

Apnea e gjumit rrit rrezikun e sulmit në zemër ose vdekjen me 30% gjatë një periudhe 4-5 vjeçare. Ndërsa, ajri i sipërm bie dhe oksigjeni është i ndarë nga mushkëritë, trupi shkakton një përgjigje luftimi ose fluturimi, e cila zvogëlon rrjedhjen e gjakut në zemër. Së bashku këto dy veprime rrisin presionin e gjakut dhe me kalimin e kohës, konsumojnë zemrën.

Sipas hulumtimeve të reja,  të paraqitura në takimin vjetor të “Radiological Society of North America”, ky rrezik mund të jetë më i madh tek gratë.

Në studimin e ri, muret e zemrës u zgjeruan në njerëz që gërhinin ose kishin apnea gjumi. Krahasuar me personat që nuk gërhitnin dhe meshkujt, gratë që gërhisnin kishin ndryshime më të mëdha në zemrat e tyre sesa meshkujt./21Media

Përktheu dhe përshtati rtv21.tv