"BE dhe SHBA janë fajtorë për subvencionimin e Airbus dhe Boeing"

“BE dhe SHBA janë fajtorë për subvencionimin e Airbus dhe Boeing”

Organizata Botërore e Tregtisë (OBT) mbështeti sot një kërkesë të SHBA-së për të vendosur taksa për mallra evropiane me vlerë 7.5 miliardë dollarë, siç raportohet nga subvencionet e paligjshme të dhëna nga qeveritë evropiane për prodhuesit e avionëve Airbus.

Uashingtoni zyrtar ka thënë më parë se dëshiron të vendosë taksa deri në 100 për qind në vlerën 11.2 miliardë dollarë të eksporteve vjetore të produkteve evropiane në Shtetet e Bashkuara, sipas rrjetit amerikan CNBC.

Në një përgjigje urgjente ndaj vendimit të OBT-së, komisionarja e Tregtisë Evropiane Cecilia Malmstrem tha se tarifat e reja amerikane do të ishin “me shikim të shkurtër dhe kundërproduktive”.

Malmstrem tha se BE dhe SHBA janë fajtorë për subvencionimin e Airbus dhe Boeing dhe se “imponimi i ndërsjellë i kundërmasave” do të dëmtojë vetëm bizneset dhe njerëzit në të dy anët e Atlantikut.

BE ka thënë se dëshiron një regjim të ri kur bëhet fjalë për subvencione në industrinë e aviacionit dhe se dëshiron të arrijë një marrëveshje me Uashingtonin. Megjithatë, në deklaratën e saj, Malmstrem tha se kundërtarifat ishin ende në tryezë.

“Nëse Shtetet e Bashkuara vendosin masa të aprovuara nga OBT, ajo do ta shtyjë BE-në në një situatë të tillë që ne nuk do të kemi zgjidhje tjetër përveç të bëjmë të njëjtën gjë,” tha Malmstrem.