3 metodat kryesore që mund të ndihmojnë foshnj

3 metodat kryesore që mund të ndihmojnë foshnj

Kur një foshnjë është me të vërtetë e re, prindërit e tyre kanë tendencë të kenë një frikë për mirëqenien dhe shëndetin e vogëlushes së tyre. Por si i kuptoni bebet pa përdorur fjalë? Ekspertët përshkruajnë 3 metodat kryesore që mund të ndihmojnë foshnjat të komunikojnë me të rriturit.

Metoda e parë: Mënyra se si ata qajnë

E qara është mënyra kryesore që një fëmijë shpreh nevojat e tyre gjatë 4 muajve të parë të jetës. Por si mund ta kuptojnë prindërit nëse fëmija po qan për shkak të urisë, dhimbjes apo diçkaje tjetër? Më poshtë mund të gjeni listën e të qarave dhe domethenjën e tyre.

1.E qara me nënkuptim të thirrjes

Foshnja ka qenë vetëm për një kohë të gjatë dhe tani ajo dëshiron që prindërit e tyre ta marrin. Ata vazhdimisht qajnë për 5-6 sekonda dhe pastaj bëjnë pauzë për 20 sekonda sikur të presin për rezultatet. Nëse prindi nuk përgjigjet, atëherë ky cikël përsëritet disa herë derisa qarja të bëhet e vazhdueshme.

2.E qara përshkak se janë të uritur

Mund të fillojë me një qarje thirrëse por nëse foshnja nuk po merret dhe ushqehet, klithma do të vazhdojë dhe do të bëhet histerike. Foshnja gjithashtu mund të vazhdojë të rrotullojë kokën, duke bërë tinguj të butë me gojën e tyre.

3.E qara përshkak të dhimbjes

Kjo e qarë do të jetë monotone, me zë të lartë dhe e vazhdueshme. Periodikisht, do të ketë shpërthime histerike që tregojnë se dhimbja rritet. Sidoqoftë, nëse foshnja sëmuret, britma e tyre gjithashtu mund të jetë monotone, por e qetë, sepse nuk kanë forcë të mjaftueshme për të bërë zhurmë me zë të lartë.

4.E qara për shkak të proceseve fizologjike

Edhe gazi, urinimi ose defeksioni fillimisht mund të shkaktojnë parehati tek një fëmijë. Ky lloj i qarjes ngjan me të rënkimet dhe qarje ankuese.

5.E qara për shkak të gjumit

Kur foshnja dëshiron të fle, por nuk mund të flejë për ndonjë arsye, britma e tyre do të tingëllojë si një zhurmë e ofenduar dhe e qetë, e ndjekur nga zverdhja. Foshnja gjithashtu do të fërkojë sytë dhe veshët.

Metoda e dytë: Zërat që foshnjet i bëjnë

Pediatri Australian Priscilla Dunstan ka studiuar dhe hulumtuar tinguj të fëmijërisë së hershme (deri në 3-4 muaj të vjetër) për më shumë se 20 vjet. Priscilla hapi shkollën e saj duke mësuar prindërit e rinj për të kuptuar foshnjat e tyre. Fjalori i tingujve kryesorë përfshin:

1.”NEH” – Jam i uritur

Ky tingull prodhohet kur foshnja shtyn gjuhën e tyre deri në çatinë e gojës së tyre dhe nxitet nga refleksi i gjirit.

2.”OWH” – Jam i përgjumur ose i lodhur

Foshnja prodhon këtë “tingull lodhjeje” duke i palosur buzët para se të hap gojën.

3.”HEH” – Po ndihem jo rehatshëm

Ndjesitë e pakëndshme prekëse e bëjnë fëmijën të lëvizë. Të gjitha këto lëvizje kontribuojnë në prodhimin e tingullit “Heh”, veçanërisht kur goja e fëmijës hapet paksa.

Metoda e tretë: Lëvizjet që bebet i bëjnë

Gjuha e trupit thotë shumë për mirëqenien e një fëmije:

1.Harkimi i shpinës

Foshnjet nën 2 muajsh shpesh e bëjnë këtë lëvizje kur u përgjigjen dhimbjeve. Nëse një foshnje harkon shpinën pas ngrënies, kjo do të thotë se ata janë plot. Nëse shpesh e shihni fëmijën tuaj duke bërë këtë lëvizje gjatë ngrënies, mund të jetë një shenjë e refluksit. Nëse foshnja është më e vjetër se 2 muaj, kjo lëvizje zakonisht tregon lodhje dhe një humor të keq.

2.Rrotullimi i kokës

Kjo është një lëvizje qetësuese për fëmijën. Ata mund ta bëjnë këtë para se të flenë gjumë ose kur janë rreth njerëzve të panjohur.

3.Kapja e veshëve
Në shumicën e rasteve, kjo lëvizje tregon se foshnja është thjesht duke eksploruar trupin e tyre. Ju duhet të këshilloheni me mjekun vetëm nëse kjo lëvizje përcillet duke qarë dhe përsëritet shpesh.

4.Shtrëngimi i grushtave të tyre

Kjo është një shenjë e urisë. Nëse keni arritur ta vini re atë në kohë, ju mund të parandaloni që të qarat e shkaktuara prej tyre të jenë të uritura.