Duhet t'iu kushtohet vëmendje e veçantë detajeve

Duhet t’iu kushtohet vëmendje e veçantë detajeve

Fëmijët me autizëm mendojnë, flasin dhe sillen ndryshe nga bashkëmoshatarët e tyre. Ata shpesh mund të duken të zhytur plotësisht në vetvete dhe mund të duken më të interesuar në lëvizjen e gishtërinjve sesa të luajnë ose të bashkëveprojnë me njerëzit e tjerë. Kjo për shkak se simptomat klasike të autizmit shënohen nga deficitet në aftësitë e komunikimit verbal, shkruan bright side, përcjell rtv21.tv

Diçka aq e thjeshtë sa të zbulosh se çfarë duan për drekë ose të dish nëse janë të lumtur apo të trishtuar mund të bëhen jashtëzakonisht të vështira. Ndonjëherë shenjat që një fëmijë ka këtë çrregullim mund të jenë të dukshme, por herë të tjera duhet t’iu kushtohet vëmendje e veçantë detajeve.

Pavarësisht nga vështirësitë, ka këshilla që mund t’ju ndihmojnë të krijoni biseda me fëmijë autikë. Më poshtë ju sjellim një listë të rekomandimeve, të huazuar nga brigjht side, që mund të lehtësojnë mënyrën e komunikimit me ta ose t’ju ndihmojmë të forconi lidhjen tuaj me ta, përcjell rtv21.tv

Para se t’i mbush 12 muaj

Ju mund të filloni të njihni simptomat e autizmit te foshnja nga 6 deri në 12 muaj. Zakonisht ndodh kur prindërit, ose ata që bashkëveprojnë me fëmijën, vërejnë që i vogli nuk i arrin arritjet tipike gjatë vitit të parë të jetës. Disa nga shenjat janë:

Ata nuk u kushtojnë vëmendje fytyrave të reja.
Ata nuk u përgjigjen zhurmave.
Ata nuk kapin ose mbajnë objekte.
Ata nuk përgjigjen në buzëqeshjen e një prindi
Ata nuk po përpiqen të tërheqin vëmendjen përmes veprimeve.
Ata nuk kanë asnjë interes të marrin pjesë në lojëra interaktive me njerëzit.

Ata duket se nuk janë në gjendje të tregojnë empati

Mund të jetë e vështirë për fëmijët me autizëm të tregojnë empati dhe simpati, ose të kuptojnë perspektivën e një personi tjetër në një mënyrë të zakonshme. Për shkak të kësaj, ata mund të duken indiferentë dhe jo miqësorë. Ata nuk dinë të reagojnë ndaj një situate të vështirë, ata mund të qeshin kur dikush është i lënduar ose t’i përgjigjet me pak ose aspak emocione dhimbjes ose gëzimit të dikujt tjetër, përcjell rtv21.tv

Ata nuk tregojnë interes për të dashurit e tyre

Fëmijët me autizëm mund të veprojnë larg, pa asnjë interes të krijojnë lidhje emocionale me prindërit ose motrat e tyre, ose me fëmijë të tjerë të së njëjtës moshë. Ata kanë tendencë të shmangin kontaktin me sy dhe të mbeten vetëm, kështu që janë shkëputur emocionalisht nga bota. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që ata nuk kanë ndjenja, por përkundrazi, kjo do të thotë se ata nuk dinë t’i shprehin.

Ju e keni të vështirë për të identifikuar emocionet e tyre

Për shkak të niveleve të ndryshme të autizmit që ekzistojnë, disa fëmijë me çrregullim mund të tregojnë ndjenjat e tyre në një mënyrë të ngjashme me fëmijët e moshës së tyre (për shembull, nëse ndjejnë dhimbje, ata mund të qajnë). Sidoqoftë, ata zakonisht e kanë të vështirë për të demonstruar ndjenjat e tyre. Mund të duket gjithashtu se ata nuk janë përgjegjës emocionalisht, ose se përgjigjet e tyre janë disi të ekzagjeruara. Për shembull, ata mund të zemërohen shumë shpejt dhe të mërziten shumë për shqetësimet e vogla.

Ruajtja e rutinave të përsëritura

Ata zhvillojnë modele të kufizuara dhe të përsëritura kur bëjnë aktivitete që iu interesojnë atyre. Zakonisht, gjërat që i tërheqin ata kërkojnë vëmendjen e tyre të plotë dhe ato mund të kalojnë periudha të gjata kohore duke u përqëndruar ose përsëritur të njëjtën fjalë. Atyre iu pëlqen të ruajnë një rutinë të përditshme në mënyrë që ata të dinë se çfarë do të ndodhë çdo ditë. Për shembull, ata gjithmonë duan të shkojnë në të njëjtën mënyrë në shkollë ose të hanë saktësisht të njëjtin ushqim për darkë. Për shkak të sa të rreptë janë në rutinën e tyre, bërja e ndryshimeve mund të jetë e pakonceptueshme për ta dhe ata mund ta refuzojnë atë plotësisht./21Media