Shkencëtarët pretendojnë se sa më shumë kohë të kaloni në dush, aq më i vetmuar jeni dhe ja pse

 
Zakonet tona të përditshme mund të fshehin një univers informacionesh befasuese që as nuk mund t’i kuptojmë. Le t’i hedhim një vështrim aktivitetit të zakonshëm si dushi. Ndërsa mund të mendoni se të bëni një dush ose banjë të nxehtë të gjatë do të thotë se keni një dashuri të thellë për pastërtinë ose se kjo është mënyra juaj e vërtetë për t’u çlodhur dhe për të harruar të gjithë stresin tuaj, shkencëtarët kanë një histori tjetër. Ata thonë se kjo është një shenjë e vërtetë e vetmisë.

Kujtoni herët e fundit kur keni bërë dush. A ishin me avull dhe të gjata apo thjesht hynit dhe dilnit pa humbur shumë kohë dhe ujë? Një nga përgjigjet për këtë pyetje mund të zbulojë nevojat tuaja të fshehura. Në fakt, shkencëtarët nga Universiteti Yale na bënë të fusim në mendje idenë se kjo tregon se sa të vetmuar jemi.

Hapi i parë i studimit përfshiu 51 studentë nga 18 deri në 45 vjeç. Atyre iu kërkua të plotësonin një anketë rreth zakoneve të tyre të përditshme dhe të shënonin se sa të vetmuar ndiheshin. Sondazhi përfshinte 3 pyetje në lidhje me rutinën e tyre të larjes ose dushit – studiuesit donin të dinin shpeshtësinë, temperaturën dhe kohëzgjatjen e kësaj procedure, shkruan BrightSide, transmeton rtv21.tv
Rezultatet treguan se studentët që ndiheshin më të vetmuar bënin 23% më shumë dush në krahasim me studentët e tjerë. Sa më i vetmuar të ndihej studenti, aq më shumë kohë kalonte në dush dhe aq më i ngrohtë ishte uji. Kjo ndodh sepse uji i nxehtë në thelb zëvendëson një shoqërues të vërtetë dhe largon ndjenjat e izolimit.

Megjithëse rezultatet e hapit të parë konfirmuan teorinë fillestare, studiuesit donin të shikonin një grup më të vjetër njerëzish për të kontrolluar dhe për të parë nëse do të kishte ndonjë ndryshim. Pra, ata përsëritën të njëjtin test me 41 pjesëmarrës, të moshave 19–65.
Studiuesit raportuan rezultate pothuajse të ngjashme, përveç se ata nuk gjetën një lidhje midis shpeshtësisë së larjes dhe vetmisë në këtë grup. Por edhe ky dallim mund të shpjegohet. Njerëzit e moshuar priren të kenë zakone më të rregullta dhe rutinë sesa studentët. Pra, nevoja e tyre për ngrohtësi sociale është plotësisht e kënaqur nga një rritje si në temperaturë ashtu edhe në kohëzgjatje.

Ne besojmë se është e rëndësishme të theksohet këtu se vetmia mund të thotë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Dhe ndonjëherë nuk ka të bëjë me numrin e miqve që një person ka. Disa prej nesh mund të jenë të rrethuar nga shumë njerëz dhe të kenë miq, por prapëseprapë ndihen të vetmuar ose të shkëputur prej tyre. Në këtë rast, është më mirë të shikoni problemin dhe të kuptoni pse po ndodh./21Media

Back to top button