Ishte ekuivalentja e ofertës për një shtrëngim duarsh, e më pas, shpërfilljes, shkruan Guy Delauney i BBC për refuzimin e çeljes së negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Ishte ekuivalentja e ofertës për një shtrëngim duarsh, e më pas, shpërfilljes, shkruan Guy Delauney i BBC për refuzimin e çeljes së negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Presidenti francez Emmanuel Macron ishte ai që luajti rolin e krye-shefit antagonist: Macron tha “JO” kur të gjithë liderët e tjerë të BE-së ishin në favor të dritës jeshile për negociatat me Maqedoninë e Veriut. Shqipëria fqinjë, u la edhe ajo jashtë, thotë BBC.

Injorimi i BE-së dërgoi një mesazh të zymtë anekënd Ballkanit, duke mbërritur deri tek vendet me pritshmëri anëtarësimi si Kosova e Bosnja, apo edhe Serbia e Mali i Zi që janë angazhuar prej vitesh me negociatat.

Vetoja franceze nuk e la saktësisht liderin e Maqedonisë së Veriut të shtrirë në tokë e të dërrmuar, por ajo praktikisht qe një tallje me pohimet e tij ndryshimi i emrit të vendit do t`i hapte rrugën anëtarësimit.

Për 27 vjet, Greqia e kishte refuzuar emrin “Maqedoni” për shkak të rajonit të saj me të njëjtin emërtim. Mosmarrëveshja përfundoi vetëm në janar pas një pakti të siguruar më shumë vështirësi.

Refuzimi tani është një goditje e rëndë sidomos për të rinjtë atje, sepse zmbraps aspiratat e një brezi të tërë. Qeveria në Shkup e pagoi haraçin: nuk do ta mbyllë mandatin 5-vjeçar, por në prill, vendi shkon në zgjedhje të parakohshme, vazhdon shkrimi, i cili thekson se kjo shpërfillje nga ana tjetër e shtyn Rusinë nga të shohë mundësi të reja në rajon.

Moska, që e ka zakon të trazojë ujërat, e ka ftuar dhe Shqipërinë e Maqedoninë e Veriut për t’u bashkuar me unionin ekonomik euroziatik, theksohet më tej.

Negociatat e pranimit në BE supozohej të siguronin strukturën për ta çuar Maqedoninë e Veriut nën sundimin e ligjit, shprehet Delauney, por për sa kohë që Emmanuel Macron mbetet në krye të Francës, vështirë të thuhet sesi mund të fillojnë ato bisedime.