Takoni Xóchitl, Kid që i solli ujë të ngrohtë komunitetit të saj duke përdorur materiale të ricikluara

Kur bëhet fjalë për shkencën, shumë mund të mendojnë se vetëm të rriturit mund të arrijnë gjëra të mëdha. Sidoqoftë, ka fëmijë me mendje të shkëlqyeshme, idetë e të cilëve mund ta kthejnë botën përmbys për të mirë dhe mbase edhe të shpëtojnë mjedisin, përcjell portali rtv21.tv

 Kjo është ajo që ndodhi në rastin e Xóchitl Cruz, një vajzë meksikane që donte të ndihmonte njerëzit me të ardhura të ulëta të përfitonin nga uji i ngrohtë në shtëpi. Për ta bërë këtë, ajo ndërtoi një kazan të mundësuar nga energjia diellore me asgjë më shumë se materiale të riciklueshme. Shpikja e saj pati një ndikim kaq pozitiv në të gjithë vendin, saqë, në moshën 8 vjeç, ajo fitoi Çmimin e Institutit të Shkencave Bërthamore për Gratë dhënë nga universiteti publik më i njohur në Meksikë, Universiteti Kombëtar Autonom i Meksikës.

Që kur ishte 4 vjeç, Xchitl tregoi interes të madh për shkencën dhe inovacionin. Ajo filloi duke marrë pjesë në një program të quajtur Adopt a Talent (PAUTA për inicialet e tij në spanjisht), i cili u krijua për të promovuar shkencën midis djemve dhe vajzave më të reja meksikane përmes eksperimentimit, analizave dhe hulumtimeve. Me fjalë të tjera, qëllimi i tij kryesor është të afrojë shkencën me të rinjtë e talentuar në të gjithë vendin, duke i lejuar ata të përdorin zgjuarsinë e tyre shkencore për të mirën e komunitetit të tyre. Gjatë një interviste me një gazetë meksikane, Xóchitl tha se PAUTA luajti një rol të rëndësishëm në karrierën e saj shkencore duke i dhënë mundësinë për të punuar në mini-projekte që do ta bënin atë për të fitojë  më shumë përvojë.

San Cristóbal de las Casas, qyteti i Xochitl, është e vendosur në një shtet jugor të Meksikës të quajtur Chiapas. Pavarësisht se është afër xhunglës, moti i San Cristóbal është mjaft i ftohtë në pjesën më të madhe të vitit. Sidoqoftë, shumë njerëz që jetojnë në zonë nuk kanë qasje në ndonjë lloj modern të sistemit të ngrohjes së ujit. Shumica e tyre mbledhin letra për t’u përdorur si dru zjarri ose thjesht bëjnë dush me ujë të ftohtë. Kjo është arsyeja pse shkencëtarja e re vendosi të krijojë një sistem që mund të përdoret për të marrë ujë të ngrohtë në një mënyrë të lirë. Të kesh ujë të ngrohtë në shtëpi mund të parandalojë që njerëzit të sëmuren për shkak të temperaturave të ulëta ndërsa në të njëjtën kohë, duke u kursyer para, përcjell portali rtv21.tv

Shpikja e Xóchitl u ndërtua dhe ajo e quajti atë “baño calientito” e cila mund të përkthehej në anglisht si “dush i ngrohtë dhe ngushëllues”. Calientito Baño ka një avantazh tjetër të madh sesa sistemet e ngrohjes së druve të zjarrit. Mund të ndihmojë në shpëtimin e pyjeve përreth San Cristóbal që aktualisht janë duke u shkurtuar për t’u përdorur si dru zjarri. U deshën rreth 2 javë që Xóchitl të zhvillojë produktin e saj, i cili është i përbërë nga 10 shishe plastike, 2 metra gete, 2 dërrasa druri dhe 2 dyert kristal të marra nga një ftohës i vjetër. Pasi e mblodhi, babai i Xochitl e ndihmoi atë ta instalonte në çatinë e shtëpisë së saj. Pas shkollës, ajo do të kujdesej për të testuar aftësitë e bojlerit dhe mbajti një regjistër të temperaturës së ujit.

Pasi krijoi shpikjen e saj që i solli kënaqësi të madhe asaj dhe atyre që kishte afër , Xochitl planifikonte të krijonte një kazan të ri, këtë herë me disa azhurnime për të parandaluar që ai të rrjedh ujë të nxehtë. Për ta bërë atë, ajo dëshiron të zëvendësojë shishet plastike me panele diellore për të parë se si funksionon dhe nëse është më efikase se modeli origjinal. Siç mund ta shihni, ky është vetëm fillimi i një karriere brilante që filloi gjatë fëmijërisë. Është shumë e qartë që Xochitl, e cila tani është 10 vjeç, është një shembull i shkëlqyeshëm për fëmijët e tjerë nga komuniteti i saj (dhe bota) dhe vazhdon të tregojë sesi ëndrrat mund të realizohen me punë, përkushtim dhe natyrisht, një ndihmë të vogël nga prindërit e saj dhe pjesa tjetër e komunitetit./21Media