Shqipëria ishte një nga destinacionet më në zhvillim për verën 2017 dhe do të jetë ndër më të kërkuarat edhe për pushimet e ardhshme

Shqipëria ishte një nga destinacionet më në zhvillim për verën 2017 dhe do të jetë ndër më të kërkuarat edhe për pushimet e ardhshme

Edhe National Geographic ka përfshirë Shqipërinë mes destinacioneve më të mira të 2018, së bashku me vende si Jordania, Tanzania, Zvicra, Kamboxhia dhe Madagaskar, shkruan në një artikull agjencia italiane e udhëtimeve “Vacanze in Albania”.

National Geographic i këshillon pushimet në Shqipëri sidomos kërkuesve të aventurave, që janë në kërkim të një pushimi aktiv, larg turizmit masiv, por e pasur me eksperienca autentike, në kontakt me natyrën dhe kulturën e vendit.Për t’u zbuluar qytetet e Beratit dhe Gjirokastrës, amfiteatrot greko-romane, plazhet dhe sidomos peizazhet e pazbuluara të vendit si majat alpine, fushat e blerta, zonat ujore dhe fauna.

Përse të zgjidhni Shqipërinë

Vendi është një koncentrat i pasurisë- Në një sipërfaqe jo më të madhe sesa ajo e Bretagne, Shqipëria posedon një mozaik të popujve dhe traditave, maleve, liqeneve dhe dy detrave, qyteteve të mëdha dhe rajoneve shumë të largëta, feve që bashkëjetojnë në harmoni dhe peizazheve të bukura mesdhetare.

E mbyllur për turistët rreth 50 vite, në fillim të viteve ’90 , Shqipëria ofron një pamje heterogjene të turizmit bregdetar dhe malor dhe ka tërhequr gjithnjë e më shumë turistë të huaj në dhjetë vitet e fundit. Dhe pikërisht nga turistët është quajtur “një dashuri e re mesdhetare” dhe “sekreti i fundit i Europës”.

Shqipëria është ende një vend i pashkelur – National Geographic fton turistët të eksplorojnë trashëgiminë natyrore të vendit, të zhyten në ujërat relativisht të pashkelura. Ujërat e përmbytura, rrënojat e anijeve dhe shpellat e rralla janë disa nga thesaret relativisht të pacënuara që presin zhytësit në Shqipëri. Dekadat e izolimit nën diktatorin komunist Enver Hoxha e kanë kufizuar zhvillimin dhe pa dashje kanë ruajtur trashëgiminë kulturore nënujore, veçanërisht jashtë brigjeve të jugut.

Destinacion për udhëtime aventureske – Shqipëria po fokusohet gjithnjë e më shumë në udhëtimin e aventurave. Iniciativa e fundit në këtë linjë ishte majin e kaluar kur u lançua një udhëtim eskursionist në Rezervatin Natyror të Gadishullit të Karaburunit, një bazë ushtarake e lashtë e arritshme vetëm në këmbë ose me anije. Duke kaluar gadishullin me një varkë të vogël, mund të arrini një gji të vogël, perfekt për zhytjen nën ujë, që ndodhet pranë një shpelle prej 600 m2.

Majin e kaluar, autoritetet hapën ishullin e Sazanit në Shqipërinë jugore. Ishte një bazë ushtarake që u përdor nga italianët deri në Luftën e Dytë Botërore, përpara se të bëhej baza më e fshehtë e vendit nën komunizëm, kur u fortifikua me bunkerë dhe tunele të projektuara për t’i bërë ballë një sulmi të mundshëm bërthamor që elita komuniste shqiptare kishte frikë.Ishulli i vogël i pabanuar prej 5.7 km2 dhe gadishulli i Karaburunit ofrojnë për eksploruesit rrënojat e anijeve të mbytura greke, romake dhe të Luftësë së Dytë Botërore, faunën e pasur nën ujë, shkëmbinjtë e pjerrët dhe shpellat gjigante, mbishkrimet e lashta të marinarëve në plazh dhe pamje që të lënë pa frymë të bregdetit.

Nuk është hera e parë që ky vend të emërohet në listat e udhëtarëve si një nga destinacionet që nuk duhet humbur. National Geographic gjithashtu e ka vlerësuar Shqipërinë si një nga dhjetë vendet më të mira që meritojnë më shumë udhëtarët dhe ka rekomanduar Luginën e Valbonës në Shqipërinë e Veriut, si një nga hapësirat më të mëdha në botë.

Shoqata ATTA (Shoqata e Tregtisë së Aventurave të Udhëtimit) e ka përfshirë Shqipërinë si një nga destinacionet kryesore të udhëtimit të aventurave për 2017 së bashku me Kubën dhe Portugalinë. Ndërsa transmetuesi publik francez France 2 e ka quajtur Shqipërinë si “Perla e Ballkanit”.