Shumica prej nesh nuk mund ta imagjinojmë jetën si të pastrehë. Thjesht një mendim shkakton ankth dhe tronditje. E megjithatë, është një realitet i tmerrshëm për mijëra njerëz në të gjithë botën.

Në Gjermani, kishte rreth 860,000 njerëz të pastrehë në vitin 2016 sipas Shoqatës Federale e Ndihmës për të pastrehët.

Një kompani po përpiqet të bëjë një ndryshim për njerëzit e pastrehë duke prezantuar një shtëpizë gjumë të qëndrushëm nga era dhe i papërshkueshëm nga uji, të cilin të pastrehët mund ta kenë të lirë. Kompania quhet Ulmer Nest dhe është e vendosur në qytetin e Ulm, 120 km në perëndim të Mynihut, transmeton rtv21.tv.

Strehimoret janë bërë prej druri dhe çeliku dhe mund të përshtaten deri në dy persona për ata që nuk po dalin vetëm në qytet. Ulmer Nest pretendon që kabinat mbrojnë nga i ftohti, era dhe lagështia, ndërsa sigurojnë gjithashtu ajër të pastër.

Ato gjithashtu mbrojnë privatësinë e përdoruesve të tyre duke mos përfshirë asnjë kamera. Në vend të kësaj, një sensor lëvizje paralajmëron punonjësit socialë kur hapen dyert. Kjo i ndihmon punonjësit socialë të praktikojnë diskrecionin kur pastrojnë podin pas çdo përdorimi, dhe nëse paraqitet nevoja, i vijnë në ndihmë kujtdo që e kërkon atë.

Strehimoret kanë një rrjet radio që njerëzit e pastrehë mund të përdorin për të kontaktuar me ekipin që mbikëqyr kabinat – radio u zgjodh për shkak të avantazhit të tij të aksesit mbi rrjetet mobile. Ata gjithashtu kanë panele diellore për të siguruar ngrohjen nga një burim i ripërtëritshëm i energjisë.

Ulmer Nest shpreson që shtëpizat e tyre do të mbrojnë nga ngrirja gjatë netëve më të ftohta të Gjermanisë dhe thekson se kjo iniciativë nuk është një zëvendësim për një qëndrim në një hotel apo shtëpi të sigurt , por më tepër një alternativë dhe opsioni i fundit për ata që me të vërtetë nuk kanë ku të shkojnë tjetër./21Media