Ndërsa pandemia e koronavirusit ka marrë të gjithë botën, shumica prej nesh po njihen me konceptin e distancës shoqërore. Por mbretëria e kafshëve ka praktikuar rekomandimin e shëndetit gjatë gjithë kohës.

Ndërsa pandemia e koronavirusit ka marrë të gjithë botën, shumica prej nesh po njihen me konceptin e distancës shoqërore. Por mbretëria e kafshëve ka praktikuar rekomandimin e shëndetit gjatë gjithë kohës.

Zogjtë, majmunët, peshqit dhe madje edhe insektet do t’i shmangin anëtarët e shoqërisë së tyre nëse i perceptojnë se janë të sëmurë, sipas një studimi.

Disa kafshë do të vërejnë sjellje të caktuara, si plogështi ose mungesën e oreksit. Në raste të tjera, ata kanë evoluar një vetëdije të shtuar për shënuesit biokimikë.

Karavidhet në Karaibe mund të zbulojnë një kimikat specifik në urinën e karavidheve të sëmurë dhe do t’i shmangin ato me pothuajse çdo kusht.

Nëse ndiejnë sëmundje, karavidhet e shëndetshëm mund të ikin në ujërat e hapura, ku janë në rrezik shumë më të madh për t’u ngrënë.

“Distanca sociale është një ‘perspektivë e rrezikshme’ për ta”, tha Dana Hawley, biologe në Institutin Politeknik të Virxhinias, për revistën ‘Science’.

Një sjellje e ngjashme vërehet edhe te majmunët dhe lakuriqët e natës për të cilët mendohet se përhapën koronavirusin.

“Lakuriqët e natës gjithashtu do të ndalojnë së qeni shokët e grupit të sëmurë, por ata do të vazhdojnë të sigurojnë ushqim për ta. Kjo zvogëlon rrezikun e infektimit ndërsa ruan strukturën më të madhe shoqërore”, thotë Hawley.

Në botën e insekteve, shumë lloje madje praktikojnë vetizolim.

Shpesh në kolonitë e insekteve, anëtarët individualë janë të lidhur ngushtë me njëri-tjetrin, më shumë sesa në grupet e familjes njerëzore. Pra, mund të jetë në dobi të një individi të sakrifikojë veten për të mbrojtur familjen e tij më të madhe, thonë shkencëtarët.

Milingonat e sëmurë të kopshtit do të shmangin kontaktin me anëtarët e shëndetshëm të kolonisë së tyre. Ata madje mund ta lënë koloninë të vdesë.

Kur larvat e bletëve janë të infektuara me baktere, ato lëshojnë kimikate që bletët e tjera mund të zbulojnë. Kolonia do të nxjerrë anëtarin e sëmurë nga kosherja.

“Kjo është pak ekstreme për shumicën e njerëzve, por distanca sociale funksionon. Çdo herë ne shohim një sjellje që ka evoluar përsëri dhe përsëri në lloje të palidhura të kafshëve. Ky është një sinjal që edhe pse distanca shoqërore është një sjellje shumë e kushtueshme, përfitimet qartë tejkalojnë kostot”, pohon Hawley./Ksp