Shumica e pacientëve që ishin shtruar në spital me Covid-19 ende vuanin një larmi simptomash – përfshirë lodhje dhe vështirësi në gjumë – gjashtë muaj pas infektimit, ka zbuluar një studim kinez.

Studimi i më shumë se 1700 pacientë trajtohen në qytetin kinez të Wuhan, epiqendër origjinale e pandemisë, tregon 76% pacientë kanë vuajtur të paktën një muaj simptoma pasi ata janë lëshuar nga spitali, raporton CNN përcjell portali rtv21.tv

Gjetjet tregojnë se edhe njerëzit që shërohen nga Covid-19 mund të pësojnë ndikime afatgjata shëndetësore nga periudha e tyre me koronavirusin, i cili ka infektuar më shumë se 90 milionë njerëz në të gjithë botën.
Studimi, më i madhi në llojin e tij i kryer akoma, u botua të premten në revistën mjekësore The Lancet. Ajo zbuloi se lodhja dhe vështirësitë e gjumit ishin simptomat më të zakonshme të post Covid-19, që ndodhin përkatësisht në 63% dhe 26% të pacientëve, gjashtë muaj pas fillimit të diagnozës së tyre fillestare.
Sëmundja mund të ketë gjithashtu komplikime psikologjike afatgjata, me ankth ose depresion të raportuar midis 23% të pacientëve, zbuloi studimi.

Pacientët që ishin më rëndë të sëmurë kishin tendencë të kishin prova të vazhdueshme të dëmtimit të mushkërive në rrezet X, sipas studiuesve.

“Për shkak se Covid-19 është një sëmundje kaq e re, ne vetëm kemi filluar të kuptojmë disa nga efektet e saj afatgjata në shëndetin e pacientëve”, tha në një deklaratë Dr. Bin Cao i Spitalit të Miqësisë Kinë-Japoni dhe Universitetit Mjekësor të Kapitalit, i cili drejtoi studimin ekipi.

“Analiza jonë tregon se shumica e pacientëve vazhdojnë të jetojnë me të paktën disa nga efektet e virusit pas daljes nga spitali, dhe thekson nevojën për kujdes pas lirimit veçanërisht për ata që përjetojnë infeksione të rënda. Puna jonë gjithashtu nënvizon rëndësinë e kryerjes së studimeve më të gjata përcjellëse në popullata më të mëdha në mënyrë që të kuptohet spektri i plotë i efekteve që Covid-19 mund të ketë tek njerëzit “, thuhej në deklaratë./21Media