Si ndikon në trup pirja e tre ose më shumë filxhanë kafeje

Hulumtimi i ri ka identifikuar një efekt anësor të mundshëm të pirjes së tre ose më shumë filxhanëve kafe në ditë. Konsumimi në atë sasi mund të dëmtojë veshkat.
Ndërsa shumë njerëz, kur konsumojnë kafe, zakonisht mendojnë se sa kohë do t’i duhet për t’i zgjuar dhe për t’u dhënë energji shtesë, rrallëherë mendojnë për efektin që ajo ka në trup, shkruan DailyMail.

Megjithatë, hulumtimet e reja tregojnë se mund të përjetoni një sërë efektesh anësore befasuese nëse pini kafe çdo ditë – disa të mira dhe disa jo aq të mira. Në fakt, një studim i ri zbuloi se pirja e tre ose më shumë filxhanëve kafe në ditë mund të dëmtojë veshkat.

Studimi, i cili u botua së fundmi në JAMA Network Open, përfshiu 1.180 të rritur midis moshës 18 dhe 45 vjeç, të cilët kishin hipertension të patrajtuar të fazës 1 (presioni i lartë i gjakut).

Duke parë rezultatet, varianti i gjenit CYP1A2 rs762551 ishte i pranishëm në rreth gjysmën e pjesëmarrësve, që do të thotë se trupat e tyre nuk po metabolizonin kafeinën aq shpejt sa normalisht.

Ata zbuluan gjithashtu se ata që metabolizojnë kafeinën më ngadalë kishin 2.7 herë më shumë gjasa të përjetonin mosfunksionim të veshkave nëse pinin tre filxhanë kafe ose më shumë çdo ditë. Ata kishin 2.5 herë më shumë gjasa për të pasur hiperfiltrim, 2.7 herë më shumë gjasa për të zhvilluar albuminuri dhe 2.8 herë më shumë gjasa për të përjetuar hipertension.
“Kjo implikon në mënyrë specifike kafeinën si një komponent në kafe që mund të dëmtojë veshkat”, ka thënë Sara Mahdavi, autorja kryesore e studimit, e cila është gjithashtu një studiuese në Departamentin e Mjekësisë Komunitare dhe Familjare në Universitetin e Torontos.

Back to top button