Si ndikon qëndrimi ulur gjatë gjithë ditës në shëndetin e zemrës?

Shumë të rritur kanë punë që u kërkojnë atyre të qëndrojnë ulur pjesën më të madhe të ditës. Megjithatë, prioritizimi i aktivitetit fizik, qoftë edhe në sasi të vogla, mund të ketë një ndikim pozitiv në mirëqenien e përgjithshme.

Hulumtimi i ri nga University College London, i publikuar në fillim të këtij muaji në European Heart Journal, tregon se zëvendësimi i qëndrimit ulur me disa minuta ushtrime me intensitet të moderuar çdo ditë mund të përmirësojë ndjeshëm shëndetin tuaj të zemrës.

Nga ana tjetër, studiuesit kanë zbuluar se qëndrimi ulur për periudha të gjata kohore mund të ndikojë negativisht në zemrën tuaj dhe të rrisë rrezikun e vdekjes.

Për të kuptuar këtë, studiuesit ndërtuan një model për të përcaktuar se çfarë do të ndodhte nëse një person ndërronte një sjellje me një tjetër çdo ditë për një javë.

Modeli analizoi të dhënat nga studime të ndryshme që lejuan ekipin hulumtues të shihte ndikimin e ndryshimit të sjelljeve të caktuara. Për shembull, një grua 54-vjeçare, e cila zëvendësoi 30 minuta qëndrimin ulur me ushtrime të moderuara, arriti jo vetëm të përmirësojë shëndetin e zemrës, por edhe të zvogëlojë perimetrin e belit me 2.5 centimetra.

Ky hulumtim nuk është studimi i parë që hulumton ndikimin negativ të qëndrimit ulur në shëndet dhe se si njerëzit mund t’i zbusin këto rreziqe.

Në një studim tjetër në fillim të këtij viti, studiuesit zbuluan se njerëzit që rrinin ulur për më shumë se 12 orë në ditë kishin një rrezik 38% më të lartë të vdekjes nëse nuk ushtroheshin për të paktën 22 minuta çdo ditë.

Për ata që qëndrojnë ulur për më shumë se 12 orë në ditë, ka një rrezik në rritje të vdekjes së parakohshme. Qëndrimi ulur ndikon negativisht në zemrën tonë po aq sa aktiviteti ka një efekt pozitiv në të.

Back to top button