Kush nuk e do shalqirin

Kush nuk e do shalqirin

Shumica e njerëzve janë të obsesionuar me këtë frut të shijshëm dhe freskues. Ndonjëherë mendojmë se nëse nuk je një fermer me përvojë, blerja e një shalqiri të lëngshëm, të shijshëm, plotësisht të pjekur dhe të ëmbël nuk është e mundur.

Megjithatë, nuk duhet të jetë ashtu në qoftë se ju kërkoni për disa gjëra kur doni të blini shalqi. Në fakt, mund të thuash nëse një shalqi është pjekur pa e prerë atë.

Më poshtë ju sjellim disa këshilla nga fermerët me eksperiencë që do t’ju ndihmojnë të zgjidhni më mirë shalqirin kur doni ta blini, përcjell rtv21.tv

Shiko vendin e fushës

Vendndodhja e verdhë, e njohur si vendi i fushës është vendi ku shalqiri mbështetej në tokë. Shalqinj të pjekur gjithmonë kanë pika të verdhë të zbehta apo edhe portokalli-verdhë, jo të bardha.

Shiko për ‘’rripin e trashë të pëlhurës’’

Këto vija ngjyrë kafeje në shalqi do të thonë se bletët prekin pjesët e pllenimit të luleve shumë herë. Sa më shumë pllenim, aq më i ëmbël është fruti.

Shalqi ‘’djalë’’ dhe ‘’vajzë’’

Shumë njerëz nuk e dinë se fermerët dallojnë shalqirin sipas gjinisë. Për shembull, ‘’djemtë’’ janë më të mëdhenj, kanë një formë të zgjatur dhe një shije të holluar me ujë. Ndërsa, ‘’vajzat’’ kanë një formë të harmonizuar dhe janë shumë të ëmbla.

Kushtojini vëmendje madhësisë

Është më mirë të mos zgjedhni as shalqi të madh e as më të vogël. Zgjedhni një të mesëm. Dhe vini re, i madh apo i vogël, shalqiri duhet të jetë i rëndë për madhësinë e tij.

Vini re bishtin

Një bisht i thatë tregon se shalqiri është i pjekur. Megjithatë, nëse bishti është i gjelbër, me siguri do të thotë se shalqiri është vjelur shumë shpejt dhe nuk do të jetë i pjekur./21Media