Ethet dhe djersitja vetëm disa nga simptomat

Ethet dhe djersitja vetëm disa nga simptomat

Leukemia ose kanceri i qelizave të gjakut, mund të shkaktojë simptoma delikate dhe befasuese në të gjithë trupin. Këtu janë disa shenja të qarta që ju duhet të kontrolloheni.

Lodhje dhe dobësi

Lodhja dhe dobësia janë simptomat më të zakonshme për të gjitha llojet e leukemisë, sipas Mark Levis, drejtori i programit të leukemisë në Qendrën Gjithëpërfshirëse të Kancerit të Johns Hopkins Sidney Kimmel. Këto shenja shpesh shkaktohen nga anemia (mungesa e rruazave të kuqe të gjakut), e cila vetëm komponon rraskapitjen fizike.

Në të dy rastet kronike dhe akute, mund të pësoni një varg lodhjesh të lehta deri tek dobësia ekstreme fizike, por në të gjitha rastet, simptomat vetëm përkeqësohen me kalimin e kohës. “Përhapet me njerëzit, ky është problemi“, thotë Dr. Levis.

Nxirjet nëpër trup

Nxirjet e  pashpjegueshme pa ndonjë traumë fizike mund të jenë një shenjë e leukemisë, sipas Pamela Crilley, DO, kryetare e departamentit të onkologjisë mjekësore në Qendrat e Trajtimit të Kancerit të Amerikës dhe shefe e onkologjisë mjekësore në Qendrën Rajonale Mjekësore Lindore.

Nxirjet e pazakonta është rezultat i një numri të ulët të trombociteve ose probleme të mpiksjes”, shpjegon ajo.

Gjakderdhje e pazakontë

“Ngjashëm me fryrje, mishrat e pazakontë të hundës ose gjakderdhja në mishrat e dhëmbëve, zorrët, mushkëritë ose koka mund të jetë një shenjë e mungesës së trombociteve dhe problemeve të koagulimit, gjë që mund të tregojë forma akute të leukemisë, thotë Dr. Crilley.

Njolla të vogla të kuqe nën lëkurë të shkaktuara nga gjakderdhja

Dr Crilley i përshkruan ato si: “si disa pika të kuqe të pikturuara me një stilolaps.” Pikat, të cilat mund të mos i vini re për shkak të madhësisë dhe pa dhimbje, tregojnë një numër të ulët të trombociteve. Sipas Dr. Levis, këto njolla zakonisht gjenden rreth kyçeve të këmbëve, sepse graviteti rezulton në akumulimin e lëngjeve trupore në këmbët e poshtme gjatë gjithë ditës.

Mishrat e ënjtura dhe të zmadhuara

Megjithëse ënjtja e mishrave të dhëmbëve, i njohur gjithashtu si hiperplazi gingivale, zakonisht gjendet vetëm në një pjesë të vogël të pacientëve me leukemi akute, është një nga shenjat më të dukshme të sëmundjes.

Nëse keni një pacient me leukemi, gjithmonë shikoni në gojën e tyre për të parë nëse gingivat janë rritur më shumë“, thotë Dr. Crilley.

Nuk keni oreks dhe ndiheni gjithmonë të ngopur

Një shenjë e llojeve të leukemisë kronike – dhe nganjëherë akute – është një shpretkë e zmadhuar, e cila mund të rezultojë në një humbje të oreksit.

Pacientët hanë pak ushqim sepse shpretka shtrihet në stomak“, thotë ajo.

Siklet ose dhimbje në pjesën e sipërme të barkut të majtë

Një shpretkë e zmadhuar e shkaktuar nga leukemia ndonjëherë rezulton në siklet abdominale ose edhe dhimbje të mprehta.

Një pacient që u paraqit me leukemi kronike disa javë më parë, një pjesë e shpretkës së tij kishte vdekur nga zmadhimi. Ndjente dhimbje të tmerrshme dhe siklet në pjesën e majtë të barkut“, thotë Dr. Levis.

Ethet ose të dridhura

Ethet ose të dridhura nuk janë simptomat më të zakonshme, ndodhin zakonisht në një çerek të rasteve të leukemisë akute dhe pothuajse kurrë në rastet e leukemisë kronike, sipas Dr. Levis.

Më shpesh, ethet e shpeshta të shkallës së ulët tregojnë një infeksion dhe një sistem imunitar të dobësuar, i cili gjithashtu mund të jetë i lidhur me leukeminë.

Djersitje natën

Djersitjet e natës shpesh shkaktohen nga infeksione që mund të lidhen me leukeminë.

Dhimbje koke

Edhe pse nuk është e zakonshme, dhimbjet e shpeshta të dhimbjes mund të jenë një shenjë e anemisë së lidhur me leukeminë apo edhe një rast kërcënues për jetën e gjakderdhjes në kokë.

Zbehje ekstreme

Ashtu si dhimbja e kokës, lodhja dhe gulçimi, zbehja e pazakontë mund të jetë një shenjë e anemisë në pacientët akut dhe disa nga leuçemia kronike. “Nëse duken shumë të zbehtë, ata janë tashmë mjaft të përparuar dhe mjaft të sëmurë, ata janë pothuajse gjithmonë jashtëzakonisht të lodhur”, thotë Dr. Levis.

Nyjat limfatike të fryra

Kontrolloni zonat tuaja të qafës, sqetullës dhe ijëve për ënjtje të dukshme por pa dhimbje në nyjat limfatike. Është normale që gjëndrat të shkojnë lart e poshtë në madhësi gjatë periudhave të infeksionit, por nëse ato qëndrojnë të zmadhuara ose vazhdojnë të rriten, kjo mund të jetë një shenjë e leukemisë ose limfomës, thotë Dr. Crille.

Një skuqje e lëkurës

Përafërsisht një në 20 pacientë me leucemi mund të ketë një skuqje të lëkurës.

Leukemia e lëkurës pothuajse gjithmonë duket sikur lëkura juaj ka një gungë të futur brenda saj“, thotë Dr. Crille./oranews