Ndikimet e sulmit në zemër te gratë dhe meshkujt ndryshojnë shumë

Ndikimet e sulmit në zemër te gratë dhe meshkujt ndryshojnë shumë

Përvojat e disa pacientëve tregojnë se mjekët nuk janë ende mjaft të vetëdijshëm për këto fakte. Kjo është arsyeja pse, ndonjëherë, gratë që përjetojnë një sulm në zemër diagnostikohen me një sëmundje tjetër, vetëm për të parë gabimin e tyre më vonë.

Simptomat e sulmit në zemër te femrat nuk janë aq të qarta dhe të qarta sa te meshkujt.

Për shembull: një pacient ndjen probleme të stomakut dhe një lodhje jashtëzakonisht të fortë. Pastaj kishte dhembje dhe vjellje. Por kjo grua nuk ndjeu dhimbje të forta dhe të përhapura në gjoks – simptoma kryesore e një sulmi në zemër te meshkujt.

Mjeku arriti në përfundimin se pacienti kishte një problem me traktin e tretjes, shkroi receta dhe e lëshoi nga spitali. Vetëm pas një kohe të caktuar dhe një sërë vizitash te mjekët e ndryshëm, u bë një diagnozë e vërtetë: ishte sulm në zemër.

Disa nga simptomat që paraqiten te meshkujt, por jo edhe te të gjitha femrat:

Dhimbje të forta në qendrën e gjoksit që “shtrihet” dhe mund të përhapet në qafë, shpatull ose nofull

Ndjenjë e pakëndshme në gjoks, e shoqëruar me venitje, djersitje, të vjella dhe frymë të shkurtër.

Megjithatë, shumë femra nuk kanë dhimbje në gjoks, madje 43% nuk e ndjejnë atë! Nga ana tjetër, shumë mjekë po kërkojnë këtë simptomë për ta bërë diagnozën një sulm në zemër. Kjo është arsyeja pse vjen deri te gabimi.

Simptomat më të shpeshta te femrat:

Frymëmarrja e shkurtër

Lodhje e pashpjegueshme

Presion në pjesën e poshtme të gjinjve

Mundim

Marramendje

Presion në stomak, sikurse te problemet me sistemin e tretjes

Dhimbje në shpinë.

Disa nga këto simptoma mund të ndodhin disa javë përpara sulmit në zemër, si shenjat paralajmëruese të hershme.

Ekspertët thonë: rreth gjashtë javë para sulmit në zemër, pacienti mund të ndjejë një frymë të shkurtër, lodhje të pashpjegueshme ose dhimbje abdominale. Këto janë të gjitha shenjat e hershme të arterieve të bllokuara.

Në ditën e sulmit në zemër, shenjat mund të raportohen me shpejtësi. Për shembull, një frymë e shkurtër ndodh papritmas, ndërsa jeni ulur duke pushuar, pa bërë ndonjë aktivitet fizik.

Jini të vetëdijshëm për simptomat dhe njihni rrezikun e mundshëm në kohë.