Hormonet luajnë një rol të rëndësishëm në trup. Si pjesë e sistemit endokrin, ato kontrollojnë një numër funksionesh trupore nga sa shpesh urinoni deri te ritmi i rritjes së flokëve.

Është e zakonshme që një çekuilibër hormonal të ndodhë kur keni PMS ose jeni nën stres, por statusi hormonal gjithashtu zbulon disa sëmundje të rënda.

Pesë shenja që ju duhet të kontrolloni tiroiden tuaj:

Lëvizjet e zorrëve pak a shumë të shpeshta

Sytë tuaj duken më të mëdhenj

Flokët tuaja nuk rriten

Ju harroni më shumë se më parë

Lëkura juaj është e thatë

Dy shenja që tregojnë diabet të mundshëm

Keni infeksione mykotike më shpesh se zakonisht

Ju urinoni më shpesh

5 fakte interesante rreth sistemit imunitar që mbase nuk i keni ditur

Për shkak të pandemisë, imuniteti është shkruar dhe folur gjerësisht muajt e fundit, rëndësia dhe forcimi i tij në mënyra të ndryshme. Por, a e dini se disa njerëz nuk kanë imunitet fare?

Më poshtë ju sjellim disa fakte interesante që mund t’ju befasojnë

Sistemi ynë imunitar na mbron nga viruset e ndryshme, bakteret dhe parazitët, por edhe qelizat që kanë pësuar mutacione në trupin tonë për shkak të sëmundjeve të caktuara, të tilla si kanceri. Pa imunitet nuk do të jetonim gjatë dhe përveçse na mbroni nga sëmundjet, është me të vërtetë magjepsës.

Këtu janë disa fakte të pazakonta:

1. Disa njerëz nuk kanë pothuajse fare imunitet

Filmi i vitit 1976 Djali në tullumbace plastike, me protagonist John Travolta, bazohet në një sëmundje të sistemit imunitar, ose mungesë të rëndë të imunitetit të kombinuar. Travolta në film luan një djalë të ri, i cili rritet në një tullumbace plastike pikërisht sepse nuk ka një imunitet të zhvilluar, kështu që trupi i tij nuk është në gjendje të luftojë viruset dhe infeksionet. Për fat të mirë, edhe pse të vërtetë, raste të tilla janë të rralla – ato ndodhin një herë në çdo 100,000 lindje.

2. Bakteret në zorrë janë çelësi për një sistem imunitar të shëndetshëm

Flora e zorrëve luan rolin më të madh në shëndetin dhe sëmundjet tona, sepse miliona baktere që janë në të mbështesin sistemin imunitar dhe na mbajnë të shëndetshëm në mënyra të ndryshme. Bakteret e mira parandalojnë që bakteret patogjene (të cilat shkaktojnë sëmundje) të zënë rrënjë në indet tona. Përveç kësaj, bakteret e mira mund të ndikojnë në ndjeshmërinë e sistemit imunitar ndaj antigjeneve, duke ndihmuar potencialisht në parandalimin e sëmundjeve autoimune (kushtet në të cilat sistemi imunitar sulmon indet e veta). Përveç kësaj, bakteret prodhojnë antitrupa të dobishëm dhe stimulojnë shprehjen e proteinave të zorrëve, me të cilat sistemi imunitar riparon dëmtimet e brendshme.

3. Bulmetrat janë përgjegjëse për zhvillimin e vaksinës së parë

Një zhvillim interesant i rezistencës ndaj sëmundjes dhe rëndësisë së imunitetit daton që nga vitet 1700, kur njerëzit shpesh u prekën nga lia – një nga sëmundjet më vdekjeprurëse. Sidoqoftë, mjeku britanik Edward Jenner vuri në dukje se gratë që mjelnin lopët e që kishin kapërcyer linë e lopës (shkalla e vdekshmërisë së të cilave ishte shumë më e ulët) nuk mund të merrnin linë. Jenner testoi zbulimin e tij duke kaluar një mostër të lisë nga dora e një mjelëse në dorën e një djali të shëndetshëm tetë vjeçar.

Djaloshi zhvilloi simptoma të lehta të lisë dhe shpejt u shërua, pas së cilës Jenner kaloi të ashtuquajturën variolizëm (një procedurë në të cilën lëkura do të gërvishtet dhe do të ekspozohet ndaj përmbajtjes së një personi të infektuar herët) me li, nga e cila djali nuk u sëmur kurrë. Jenner kreu të njëjtin test mbi disa persona dhe më pas publikoi punën e tij, të cilën ai e quajti procedurën “inokulim i vaksinës” (në latinisht “vacca” do të thotë “lopë”), e cila më vonë u shkurtua në “vaksinim”. Edward Jenner konsiderohet pionier i vaksinës për shkak të këtij zbulimi.

4. Rrezet e diellit ndikojnë dy herë në sistemin tonë imunitar

Ekspozimi në diell është në të vërtetë një shpatë me dy tehe – nga njëra anë, ekspozimi ndaj rrezeve ultraviolet mund të shtypë përgjigjen e sistemit imunitar ndaj infeksioneve bakteriale, virale dhe kërpudhore. Për më tepër, jo vetëm që mund të shtypë përgjigjet imune ndaj viruseve dhe agjentëve të ri, por gjithashtu mund ta bëjë këtë me përgjigjet imune që janë vendosur tashmë në trupin tonë, p.sh. reagime që na mbrojnë nga infeksionet mikrobiologjike. Nga ana tjetër, ekspozimi në diell stimulon prodhimin e vitaminës D në trup, e cila, së bashku me faktorë të tjerë, ndihmon në forcimin e sistemit imunitar.

5. Sëmundjet autoimune prekin më shumë gratë

Sëmundja autoimune është një çrregullim në të cilin mbrojtjet natyrore të trupit bëhen hiperaktive, duke sulmuar qelizat normale dhe të shëndetshme, sikur të ishin trupa të huaj. Trupi fillon të krijojë antitrupa që veprojnë kundër indeve të tij, pasi ekziston një “gabim” në sistemin imunitar. Disa nga sëmundjet autoimune janë skleroza e shumëfishtë, psoriaza, artriti reumatoid dhe sëmundja celiake. Sidoqoftë, këto sëmundje nuk prekin njësoj burrat dhe gratë. Për më tepër, vlerësohet se në mesin e popullatës që ka ndonjë sëmundje autoimune, më shumë se 75% janë gra.