Vitamina D ka një rol të rëndësishëm në mbajtjen e niveleve të kalciumit në trup

Vitamina D ka një rol të rëndësishëm në mbajtjen e niveleve të kalciumit në trup

Një studim i kryer nga Shkolla e Shëndetit Publik të Harvardit zbuloi se një miliard njerëz në mbarë botën vuajnë nga mungesa e vitaminës D.

Nëse shmangni ekspozimin ndaj diellit, si dhe konsumimin e llojeve të caktuara të ushqimeve dhe shtojcave, është e mundur që të jeni pjesë e atij numri të madh.

Vitamina D është një grup prej shtatë vitaminash që sintetizohen në lëkurë nën ndikimin e diellit, ose në ekspozimin e drejtpërdrejtë ndaj rrezeve ultravjollcë. Mund të gjendet në ushqime të tilla si vaji i peshkut, mishi, qumështi dhe produktet e qumështit, vezët e vezëve dhe kërpudhat.

Një i rritur mesatar ka nevojë për rreth 5-10 mikrogramë në ditë, që është një sasi shumë e vogël. Megjithatë, nëse jeni një person i cili kaloni shumicën e ditëve në një zyrë ose në ambiente të mbyllura, dhe duke shmangur proteinat dhe shtesat e përmendura më sipër, është e mundur që ju të keni mungesë të vitaminës D.

Vitamina D ka një rol të rëndësishëm në mbajtjen e niveleve të kalciumit në trup, kontribuon në kocka më të forta dhe në dhëmbë të shëndetshëm, por gjithashtu përmirëson tonin e muskujve.

Simptomat që zbulojnë se keni mungesë të vitaminës D:

1. Thyerje eshtrash

2. Dhimbje në eshtra

3. Disponim i keq

4. Djersitja e madhe

5. Lodhje dhe dobësi

Për vetëm gjysmë viti, dobësia e muskujve mund të largohet përmes ndihmës së shtojcave që përmbajnë vitaminë D.