Sa maska të disponueshme duhen për të bërë një ulëse? Kim Ha-neul e di që duhen 1,500.

I shqetësuar nga mbeturinat e shkaktuara nga maskat, studenti i dizajnit të mobiljeve nga Koreja e Jugut ka dalë me një zgjidhje eko-miqësore, duke i shkrirë ato për të krijuar ulëse, transmeton rtv21.tv.

“Plastika është e riciklueshme, kështu që pse të mos riciklojmë maska, të cilat janë bërë prej plastike”, tha 23-vjeçari.

Në qershor, Kim vendosi një kuti për mbledhjen e maskave në shkollën e tij, Universitetin e Artit dhe Dizajnit Kayëon në qytetin Uiwang, në jug të Seulit. Ai që atëherë ka mbledhur 10,000 maska të përdorura dhe ka marrë më shumë se një ton të dëmtuar nga një fabrikë.

Për të zvogëluar rrezikun e transmetimit të koronavirusit, Kim i mban ato në ruajtje për të paktën katër ditë. Pastaj, duke hequr shiritat elastikë dhe telat, ai përdor një armë nxehtësie mbi maskat duke i shkrirë ato në temperatura mbi 300 gradë Celsius.

Rezultati? Ulëse me tre këmbë 45 cm të ricikluara nga maska të bardha, rozë, blu dhe të zeza, të cilat Kim i shfaqi në ekspozitën e tij të diplomimit.

Më tej, Kim shpreson të bëjë pjesë të tjera mobiljesh nga maskat e ricikluara, të tilla si një karrige, tavolinë ose disa drita. Ai po kërkon gjithashtu qeverinë dhe kompanitë private të riciklojnë maskat duke vendosur një kuti të veçantë për mbledhjen e tyre.

Vetëm në shtator, Koreja e Jugut prodhoi më shumë se një miliard maska për përdorim shtëpiak, treguan të dhënat e qeverisë.

Megjithëse ulëset nuk janë ende në shitje, studentët e tjerë ishin të impresionuar nga ideja dhe dizajni me sipërfaqe të ashpër.

“Ka një mesazh kaq të fortë”, tha studenti i artit Park Sung-chan, 20 vjeç. “Kjo do të na kujtojë atë që kemi kaluar në vitin 2020 me koronavirusin dhe është gjithashtu miqësor me mjedisin”./21Media