Mawada, një studente 22-vjeçare, ishte dënuar muajin e kaluar me dy vjet burg, pasi u dënua për shkelje të vlerave të familjes egjiptiane.

Ajo u arrestua në maj pasi publikoi video në TikTok dhe Instagram ku ajo vallëzoi nën tingujt e një kënge të famshme. Prokurorja i gjeti videot e saj.

Mawada ka më shumë se tre milionë ndjekës në TikTok, dhe 1.6 milion në Instagram, përcjell portali rtv21.tv

“Ajo vetëm dëshironte të ishte e famshme dhe e popullarizuar,” tha motra e Mawadës, Rahma

Mawada është njëra prej pesë grave të reja të cilave iu dha dënimi i njëjtë, me burg, përveç një gjobe prej afro 20,000 dollarë (15.300; 17,000 euro).

Pesë janë njohur si “vajzat TikTok”. Përveç Mawadës, grupi përfshin një tjetër yll të mediave sociale, Haneen Hossam dhe tre të tjerë që nuk janë emëruar.

Rahma thotë se motra e saj ishte duke modeluar në mediat sociale për një numër të markave të njohura të modës. “Ajo ishte thjesht shumë ambicioze. Ajo ëndërronte të ishte aktore.”

“Pse ajo? Disa aktore vishen në mënyrë shumë të qartë. Askush nuk i prek ato”, pyet ajo me zemërim.

Sipas grupit të të drejtave të njeriut Amnesty International, prokurorët përdorën 17 foto të Mawada kundër saj si dëshmi të “pavendosmërisë”. Mawada tha që këto imazhe ishin zbuluar nga telefoni i saj pasi u vodh vitin e kaluar.

Mawada dhe katër gratë e tjera filluan një ankesë kundër dënimeve të tyre të hënën, dhe seanca tjetër do të caktohet për 14 shtator. Të paktën, Rahma shpreson që dënimi i motrës së saj të zvogëlohet.

Rreth kësaj çështje foli edhe avokati i saj.

“Burgu nuk mund të jetë një zgjidhje, edhe nëse disa nga videot e saj shkojnë kundër normave dhe traditave tona shoqërore,” shton ai. “Burgjet krijojnë kriminelë. Autoritetet mund të ishin përdorur në rehabilitim”.

Ka mendime të ndryshme në Egjipt sa i përket çështjes. Disa në këtë vend kryesisht mysliman, konservator, i shikojnë videot e TikTok si Mawada si diçka të keqe.

Të tjerë thonë se vajzat ishin argëtuese dhe nuk meritojnë burg.

Grupet e të drejtave të njeriut i shohin arrestimet e vajzave si një përpjekje të mëtejshme të autoriteteve për të kufizuar lirinë e shprehjes dhe si një shenjë të asaj që Amnistia e quajti “taktika të reja shtypëse për të kontrolluar hapësirën në internet”./21Media