Foshnjat me vetëdije buzëqeshnin nënat e tyre, sepse ata prisnin që ato të rikthenin shprehjen

Foshnjat me vetëdije buzëqeshnin nënat e tyre, sepse ata prisnin që ato të rikthenin shprehjen

Pak gjëra në jetë ofrojnë po aq lumturi sa të shikoni fëmijën tuaj që buzëqeshë për herë të parë. Në raste të tilla vraponi të gjeni një aparat fotografik për të kapur momentin dhe luteni që ata të buzëqeshin për herë të dytë. Dhe po, pas një kohe, fëmija e bën atë përsëri!

Ata duket se e kuptojnë në mënyrë të përsosur se ju doni që ata të ju bëjnë të lumtur. Dhe gjëja më interesante është se sipas një studimi të Universitetit të Kalifornisë, San Diego, foshnjat me vetëdije buzëqeshnin nënat e tyre, sepse ata prisnin që ato të rikthenin shprehjen, përcjell rtv21.tv

Sjelljet e vlerësuara

Trembëdhjetë bebe midis 4 dhe 17 javësh morën pjesë në studim, së bashku me nënat e tyre. Sjelljet u analizuan duke u bazuara në 4 objektiva. Shkencëtarët donin të zbulonin se çfarë prodhohej kur nëna dhe fëmija njëkohësisht buzëqeshnin dhe kur asnjëri prej tyre nuk buzëqeshnin. Ata gjithashtu ekzaminuan se çfarë ndodhi kur vetëm nëna buzëqeshi, dhe kur vetëm fëmija buzëqeshi. Për të matur efektet e këtyre sjelljeve, shkencëtarët përdorën teknika të përdorura në robotikë, psikologji dhe shkencë kompjuterike, përcjell rtv21.tv

Një buzëqeshje e qëllimshme

Foshnjat treguan një sjellje specifike kur nënat e tyre buzëqeshnin. Kjo do të thotë, jo çdo sjellje e kryer nga nëna u pasua me një përgjigje. Foshnjat buzëqeshnin vetëm te nënat kur buzëqeshnin posaçërisht për ao, gjë që prisnin shkencëtarët.

Koha e përgjigjies është thelbësore

Kur nënat ishin duke buzëqeshur dhe pastaj u kthyen për të parë foshnjat e tyre, ndodhi e kundërta: Ata nuk e kthyen gjestin. Të vegjlit marrin parasysh kohën dhe rrethanat e një buzëqeshjeje, ashtu si bëjnë komedianët në mënyrë që shakatë e tyre të kenë një efekt më domethënës për audiencën. Kjo është, ata duhet të jenë spontane dhe ekskluzivisht drejtuar atyre.

Vlera e kohës së lojës

Studiuesit që realizuan eksperimentin konfirmuan që lojërat janë të nevojshme që bebet të buzëqeshin. Studimet tregojnë se fëmijët mësojnë duke imituar. Perceptimi i tyre është shumë i mprehtë në moshë të re dhe gjithçka që bëhet me ta zgjon një përgjigjie neurologjike. Pra, nëse shohin që nënat e tyre janë të lumtura derisa i shikojnë, do t’i kopjojnë ato.

Një mostër e vogël por e rëndësishme

Autorët e studimit pajtohen që, megjithëse mostra e analizuar e nënave dhe bebeve ishte shumë e vogël, rezultatet ishin mbizotëruese. Ata theksuan se hulumtimi vendosi bazat e bashkëveprimit midis bebeve dhe prindërve, diçka që më parë ishte e pashpjeguar.

Mësim i vazhdueshëm

Truri i foshnjes zhvillon modele specifike të aktivizimit kur të rriturit kryejnë një detyrë të veçantë, duke përdorur një pjesë të trupit të tyre. Për shembull, nëse ata përdorin dorën e tyre për të marrë një lodër, edhe fëmija do ta bëjë këtë. Kjo është arsyeja pse kur shohin nënat e tyre duke buzëqeshur, ata bëjnë të njëjtën gjë pas tyre./21Media