Antitrupat koronavirus zgjasin të paktën gjashtë muaj dhe ofrojnë mbrojtje kundër një infeksioni të dytë, sugjeron një studim i punonjësve të kujdesit shëndetësor.

Stafi në Spitalet e Universitetit të Oksfordit u testua rregullisht si për infeksione Covid-19 ashtu edhe për antitrupa që zbulojnë një infeksion të kaluar, përcjell portali rtv21.tv

Sa më shumë antitrupa që kishin njerëzit, aq më të ulëta ishin shanset e tyre për t’u infektuar përsëri.

Një studim i veçantë zbuloi imunitetin para-ekzistues nga koronavirusët e tjerë të mbrojtur gjithashtu nga Covid.

Konsulentja e infeksionit Dr Katie Jeffery përshkroi gjetjet e Oksfordit si “lajme inkurajuese” përpara vaksinave të ardhshme Covid.

Ata treguan se pasja e virusit një herë “siguron të paktën mbrojtje afatshkurtër” nga marrja e tij përsëri”.

Studimi i Oksfordit regjistroi më shumë se 12,000 punonjës të kujdesit shëndetësor nga të cilët 11,000 rezultuan negativë për antitrupat Covid-19.

Antitrupat grumbullohen gjatë një infeksioni viral dhe ndalojnë virusin të futet brenda qelizave të trupit dhe të sulmojë pjesën tjetër të sistemit imunitar.

Nga ata pa asnjë antitrup në fillim të studimit, 89 zhvilluan infeksione simptomatike që u konfirmuan me një provë shtupë.

Nga ata që kishin antitrupa specifikë të koronavirusit, asnjë nuk zhvilloi një infeksion simptomatik gjatë periudhës së studimit.

Kishte tre individë që zhvilluan infeksione asimptomatike Covid-19 pavarësisht se kishin teste pozitive të antitrupave, krahasuar me 76 në grup pa asnjë antitrup./21Media