Komisioni për vlerësimin e noterëve të rinj është bërë në bazë të ligjit

Komisioni për vlerësimin e noterëve të rinj është bërë në bazë të ligjit

Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri është duke raportuar para Komisionit Parlamentar për procesin e rekrutimit të noterëve të rinj.

Por që, kryetarja e Komisionit për Legjislacion, Albulena Haxhiu ka replikuar gjatë me Tahirin.

Ajo kërkoi të dijë zëvendësuesit e anëtarëve të komisionit që ka vlerësuar ata që janë testuar për noterë.

Nehat Idrizi, Frosina Sylejmani, Merita Kostanica, Afrim Avdija, Elbasan Dervishaj, Burbuqe Spahija, Haxhë Qorraj, Arsim Bibaj, Nergjivane Dauti, Bashkim Preteni”, u pergjigj Tahiri.

Haxhiu tha se kanë pasur tri detyra në testin e noterëve.

Kush i ka përgatit këto tri detyra?”, pyeti Haxhiu.

Tahiri iu përgjigj se këto detyra i kanë përgatitur anëtarët e Komisionit, detyrat e testit për ata persona të cilët i janë nënshtruar testit për noterë

Nëse anëtarët e komisionit kanë miq e familjarë në grupin e testimit që u janë nënshtruar a është konflikt”, pyeti serish Haxhiu.

Ki probleme elementare. Nuk është konflikt”, tha Tahiri.

Është procesverbali për të gjithë ata që donë me verifiku një proces te tillë. Të gjithë këta kandidatë të gjithëve u është shënuar një kod nuk kanë shënuar emër. Për secilin prej tre sekretari i ka shkruar nga një kod edhe kur janë kontrolluar detyrat, rezultatet janë dhënë me kode. Është e pamundur qe me apliku dikush edhe mos me pas të njohur. Ju duheni me i pas informatat se çka është bërë”, tha Tahiri.

Ai shtoi ndaj Haxhiut se ka probleme të mëdha për të kuptuar procesin e rekrutimit të noterëve të rinj.

Vetëm gjykata mundet me e dërgu në fillim procesin”, shtoi Tahiri.

Deputeti Frashër Krasniqi pyeti se “A dini me na shpjegu që nga 600-700 që kanë apliku 60 prej tyre që janë pranu janë familjarë të PDK-së?”

Tahiri iu përgjigj se, kjo është normale.

E para nëse i referohesh listës së një media, nuk janë 60 njerëz që kanë lidhje me politikën, por janë persona që kanë njoftësi, por është normale me pas të njohur”, tha ai.

Nuk janë përzgjedh ende nuk e kanë kaluar procesin e rekrutimit”, shtoi Tahiri.

Ministri tregoi se komisioni për vlerësimin e noterëve të rinj është bërë në bazë të ligjit.

Ashtu siç e parasheh ligji, kemi arrit qe të bëjmë ndryshimin ligjor ku e kemi ndryshu nga një noter në 20 mijë banor e kemi bërë një noter në 10 mijë banorë. Kemi pas komuna që ska pasë noter fare dhe komunat qe janë të populluara me komunitete jo shumicë nuk kanë pasur noterë fare. Deri më tash 73-74 noterë kanë qenë”, u përgjigj Tahiri.

875 persona kanë kërkuar që të testohen për netorizëm. Numri i atyre që i janë nënshtru procesit të testimit të noterisë është rreth 600.

Numri final do të jetë rreth 175 qe kanë kryer provimin e dy fazave”, shtoi Tahiri.

Ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri është thirrur të raportoj para Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit lidhur me procesin e rekrutimit të noterëve të rinj, administratën e sistemit të Drejtësisë dhe kërkesat e Sindikatës së Shërbimit Korrektues të Kosovës që lidhen me Ligjin e Pagave.

Tahiri kishte paraparë të raportojë para Komisionit për Legjislacion, Mandate, Imunitete, Rregulloren e Kuvendit dhe mbikëqyrjen e Agjencisë kundër Korrupsionit lidhur me procesin e rekrutimit të noterëve të rinj, administratën e sistemit të Drejtësisë dhe kërkesat e Sindikatës së Shërbimit Korrektues të Kosovës që lidhen me Ligjin e Pagave edhe javën e kaluar por përmes një postimit në Facebook, Tahiri ka bërë të ditur se nuk do të merrte  pjesë në këtë komision.

I njëjti sot është paraqitur para komisionit për të raportuar në lidhje me lidhur me procesin e rekrutimit të noterëve të rinj, administratën e sistemit të Drejtësisë dhe kërkesat e Sindikatës së Shërbimit Korrektues të Kosovës që lidhen me Ligjin e Pagave./kallxo.com