Rreziqet e sëmundjes së kancerit

Rreziqet e sëmundjes së kancerit

Shumë persona e mendojnë vdekjen e tyre nga sëmundja që iu është paraqitur. Por, duke mos e ditur se shumica nga ta vdesin nga problemet e zemrës dhe enëve të gjakut sesa nga sëmundja e tyre fillestare.

European Heart Journal mori në studim 3 milionë pacientë në SHBA me 28 lloje të ndryshme kanceri në 40 vite. Sipas tyre të mbijetuarit nga kanceri duhet ti kushtojnë shumë vëmendje rrezikut kardiovaskular. Ekspertët britanikë thonë se mjekët duhet të jenë më të vetëdijshëm dhe të monitorojnë pacientët në përputhje me rrethanat.

Midis 3.23 milion pacientëve me kancer të marrë në studim, 38% vdiqën nga kanceri dhe 11% nga sëmundjet kardiovaskulare (CVD), prej të cilave, 3/4 ishin nga sëmundjet e zemrës.

Përqindja e të mbijetuarve nga kanceri që vdesin nga CVD ishte më e lartë tek ata me sëmundje të fshikëzës, laringut, prostatës, mitrës, zorrëve dhe gjoksit. Rreziku në vitin e parë mund të shpjegohet me efektet e kimioterapisë ose trajtimit me rrezatim në trupat e njerëzve.

“Rritja e vetëdijes për këtë rrezik mund të nxisë të mbijetuarit nga kanceri të kujdesen për të pasur një jetë të shëndetshme për mosshfaqjen e sëmundjeve kardiovaskulare, por edhe për rrezikun e përsëritjes së kancerit,”-tha onkologu Nicholas Zaorsky, nga Instituti i Kancerit Penn State, i cili drejtoi studimin./21Media