Ismail Kadare është shkrimtar dhe autor këngësh shumë i njohur shqiptar. Kadare u lind në qytetin e gjirokastrës më 28 janar të vitit 1936.

Ai shquhet për novela, romane, por ka botuar edhe vëllime me poezi dhe sprova. /21Media 

“Të falësh nuk do të thotë të harrosh”

“Armiku mbetet armik, edhe i vdekur qoftë”

“Popujt, librat e tyre të mëdhenj, me gjak zakonisht i kanë larë”

“Ne mund të jemi gjithçka, veç një gjë nuk jemi: ajo që kujtoni ju”

“Gjuha më e mirë se gjithçka tjetër jep shpesh dritën ose mjerimin e një kohe”

“Ata që shpikën shpejtësinë reaktive, larg Atdheut sigurisht do kenë qenë ndonjëherë!”

“Njeriu në jetë ka nevojë për një filxhan shkencë, një shishe kujdes dhe një oqean durim”

“Letërsia autentike nuk përputhet me diktaturat. Shkrimtari është armiku i natyrshëm i diktaturave”.