Shkencëtari britanik Michael Houghton dhe studiuesit amerikanë Harvey Alter dhe Charles Rice, janë fituesit e Çmimin Nobel në Mjekësi 2020.

Komiteti i Çmimit Nobel tha se zbulimet e tyre “shpëtuan miliona jetë”.

Virusi është një shkak i zakonshëm i kancerit të mëlçisë dhe një arsye kryesore pse njerëzit kanë nevojë për një transplant të mëlçisë, përcjell portali rtv21.tv

Në vitet 1960, ekzistonte shqetësimi i madh se njerëzit që merrnin gjak të dhuruar po merrnin hepatit kronik (inflamacion të mëlçisë) nga një sëmundje e panjohur, misterioze.

Komiteti i Çmimit Nobel tha se një transfuzion gjaku në atë kohë ishte si “ruletë ruse”.

Testet tepër të ndjeshme të gjakut nënkuptojnë se raste të tilla tani janë eliminuar në shumë pjesë të botës dhe gjithashtu janë zhvilluar ilaçe efektive anti-virale.

“Për herë të parë në histori, sëmundja tani mund të shërohet, duke rritur shpresat për zhdukjen e virusit të Hepatitit C nga bota,” tha komiteti i çmimit.

Sidoqoftë, virusi ende infekton 70 milionë njerëz në vit dhe vret rreth 400,000.

Viruset Hepatiti A dhe Hepatiti B ishin zbuluar nga mesi i viteve 1960.

Por Prof Harvey Alter, ndërsa studionte pacientët me transfuzion në Institutin Kombëtar të Shëndetit të SHBA-së në 1972, tregoi se kishte edhe një infeksion tjetër, mister.

Pacientët ishin ende duke u sëmurë pasi kishin marrë gjak të dhuruar.

Ai tregoi se dhënia e gjakut nga pacientët e infektuar te shimpanzetë çoi në zhvillimin e sëmundjes.

Sëmundja misterioze u bë e njohur si hepatiti “jo-A, jo-B” dhe gjuetia tani ishte në vazhdim.

Prof Michael Houghton, ndërsa ishte në firmën farmaceutike Chiron, arriti të izolonte sekuencën gjenetike të virusit në 1989. Kjo tregoi se ishte një lloj i flavivirusit dhe u quajt Hepatiti C.

Dhe Prof Charles Rice, ndërsa ishte në Universitetin e Uashingtonit në St. Louis, aplikoi prekjet e fundit në 1997. Ai injektoi një virus Hepatiti C të krijuar në mënyrë gjenetike në mëlçinë e shimpanzave dhe tregoi se kjo mund të çonte në hepatit.

Prof Thomas Perlmann, sekretari i përgjithshëm i Asamblesë Nobel, tha se ai mund të arrijë vetëm Profs Alter dhe Rajs për t’u thënë atyre lajme.

“Ata definitivisht nuk ishin ulur në telefon sepse i kam thirrur dy herë më parë pa ndonjë përgjigje. Por sapo i arrita ata, ishin jashtëzakonisht të befasuar dhe ishin me të vërtetë të lumtur dhe pa fjalë pothuajse, kështu që ishte vërtet kënaqësi të flisje me ta.”/21Media