Ka “prova të besueshme” se ushtarët elitarë australianë vranë në mënyrë të paligjshme 39 njerëz gjatë luftës në Afganistan, thuhet në një raport.

Forca Australiane e Mbrojtjes ka lëshuar gjetjet nga një hetim katër-vjeçar mbi sjelljen e keqe nga forcat e saj.

Ai tha se 19 ushtarë të forcave speciale aktuale ose ish-ushtarë duhet të hetohen nga policia për vrasjet e “të burgosurve, fermerëve ose civilëve” në vitin 2009-13, transmeton rtv21.tv.

Hetimi i kryer nga gjeneralmajor, Paul Brereton zhvilloi intervista me më shumë se 400 dëshmitarë.

Ai gjithashtu gjeti prova që:

Ushtarëve të rinj u tha që të vrisnin të parët duke qëlluar të burgosurit, në një praktikë të njohur si “gjakderdhje”;

Armë dhe sende të tjera u mbollën pranë trupave afganë për të mbuluar krimet;

Dy incidente shtesë mund të përbëjnë një krim lufte të “trajtimit mizor”.

Afganistani tha se ishte siguruar nga Australia se ishte i përkushtuar për të “siguruar drejtësinë”.

Australia ka pasur forca në Afganistan që nga viti 2002, pas përmbysjes së Talibanëve, si pjesë e një koalicioni të udhëhequr nga SHBA.

Fillimisht roli i forcave ndërkombëtare ishte të stërvitnin trupat afgane, por ata u përfshinë gjithnjë e më shumë në luftën kundër kryengritësve./21Media